Новата председателка на германския Християндемократически съюз (ХДС) обмисля промяна в политиката на партията към мигрантите преди изборите за Европейски парламент догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анегрет Крамп-Каренбауер даде сигнал, че може да скъса с либералния подход на предшественичката си Ангела Меркел.

В петък консервативната германска партия избра Крамп-Каренбауер да замени Меркел и така тя стана водещ кандидат за следващ канцлер на Германия, най-голямата европейска икономика.
Малката преднина, с която Крамп-Каренбауер победи съперника си Фридрих Мерц обаче разкри разделенията в най-голямата партия във ФРГ, които новата партийна водачка трябва да се опита да преодолее преди изборите за Европарламент през май, както и в четири германски провинции през следващата година.

Едно от най-големите разделения в ХДС е по въпроса за миграционната политика.

"Искам да свикам работно обсъждане по миграцията и сигурността с експерти и критици на политиката към мигрантите и бежанците, които да работят по конкретни подобрения", каза Крамп-Каренбауер пред седмичника "Билд ам зонтаг". "Програмата ни за европейските избори ще бъде изградена въз основа на тези резултати", добави тя.

Макар че Крамп-Каренбауер беше по-малко критична към мигрантската политика на Меркел от съперниците си за лидерския пост, тя настоява, че мигрантите трябва да научат немски, а онези, които имат криминални досиета, не трябва да могат да остават в страната. 

Но преди всичко тя изтъкна, че ХДС не трябва да се занимава прекалено дълго с този проблем, който му вреди.

Една от главните й задачи на изборите догодина в три източни провинции ще е да върне към ХДС избирателите, преминали към крайнодясната "Алтернатива за Германия", която извлече изгода от страховете на германците, свързани с интеграцията на мигрантите.

Бившият канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер каза пред в. "Ханделсблат", че ХДС е направил грешка с избора на Крамп-Каренбауер, а Мерц е бил по-добрият кандидат.

Допитване на социологическата агенция "Емнид", оповестено днес, дава на консервативния блок 29 процента подкрепа. Това е с един пункт повече от миналата седмица, но е по-малко от 32,9 на сто на изборите миналата година - най-нисък резултат от 1949 г.

Социалдемократическата партия се срина до 15 процента одобрение, от 20,5 на изборите преди година.