Най-малко 14 души – членове на семейството, бизнес-партньор и участници в предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп – са поддържали контакти с поне 17 руснаци почти от самото начало на кампанията през 2015 година до встъпване в длъжност, пише "Вашингтон пост", като се позовава на последните междинни резултати от разследването на спецпрокурора на САЩ Робърт Мълър.

Контактите с руската страна са били много повече отколкото се е смятало по-рано, подчертава вестникът.

„Предавали са се предложения да се строи Тръмп Тауър в Москва, поканили са съветника му в Русия за публични изявления и не веднъж са искали среща с Тръмп и помощниците му. Сега спецпрокурорът Мълър изяснява дали това са отделни, изолирани съвпадения или са част от опит на Русия да се намеси в президентската кампания“, пише вестникът.

Сред руските връзки изданието причислява известните вече бивш сенатор Александър Торшин, председателят на Външната икономическа банка (ВИБ) Сергей Горков, прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков и бившият заместник министър-председател Аркадий Дворков и Мария Бутина, която е арестувана в САЩ с обвинение, че работи като чужд агент без регистрация, адвокат Наталия Веселницкая и тежкоатлетът Дмитрий Клоков.

Същността на този нов епизод се отнася за ноември 2015 година. Тогава Майкъл Коен, който по онова време е юрист на Доналд Тръмп, е разговарял с руснак, представил се за „доверено лице“ и предложил за кампанията на Тръмп „политическа синергия“ и „синергия на ниво парламенти“. Става дума за среща между Тръмп и Путин, която би била „най-добра от възможните гаранции“ за проекта на Тръмп в Москва.

Според вестника, новите подробности се отнасят за разговора на Коен с Клоков, за които по-рано само бе споменала и американската интернет новинарска медия Buzzfeed. Клоков определи тази информация като „бабини деветини“. Политиците, които са били питани от WP, смятат, че толкова много контакти с чужда държава е „изключително нетипично нещо“ за американска президентска кампания. Самият Тръмп още миналия понеделник написа в Туитър, че „фалшивите медии са полудели“, пише "Фокус".