Френският президент Еманюел Макрон ще направи днес обръщение към сънародниците си в опит за излизане от кризата, породена от движението на "жълтите жилетки", съобщи БТА, цитирайки световните агенции.

Държавният глава ще говори в 20 ч. местно време (19 ч. по Гринуич и 21 ч. българско време). Президентът ще представи конкретни и незабавни мерки, посочва френската министърка на труда Мюриел Пенико. Тя обаче отхвърли възможността сред мерките да е увеличаване на минималната работна заплата, а именно това е едно от исканията на "жълтите жилетки".

Преди обръщението към нацията Макрон ще се срещне с представители на синдикатите, на работодателите и на местните власти. Довечера ще е първата обществена проява на президента от 10 дни. Опозицията го обвинява, че се е "барикадирал" в двореца и се изолира от събитията.

В събота за четвърти път "жълтите жилетки" организираха протести на национално ниво. Над 125 000 души излязоха по улиците на френските градове, за да поискат по-висок жизнен стандарт. Протестиращите освен това упрекват Макрон, че облагодетелства елитите и се опитва да модернизира френската икономика прекалено бързо.

За поредния протест във Франция бяха разположени близо 90 000 членове на силите на реда. Близо 1000 души, от които почти 100 непълнолетни, бяха задържани след протестите в събота в Париж. Повечето от арестуваните са мъже под 40 години, дошли в столицата от различни райони на страната, за да протестират. Повечето от тях бяха задържани заради носене на оръжие, като например ножове или предмети, които могат да причинят нараняване, примерно топки за петанк или сълзотворен газ. След съботните протести имаше и ранени - близо 100 души, ограбени магазини и запалени коли. 

Френското правителство вече отстъпи пред първото искане на "жълтите жилетки"  - отказа се от вдигането на акцизите на горивата. Именно тази идея бе първият повод за протестите, но оттогава настояванията на протестите постоянно се обогатяват с нови и нови социални искания.