Лидерите на над 100 държви обсъждат днес в Маракеш, Мароко, приемането на Глобалния пакт за миграцията на ООН. Във форума днес и утре ще участват министри или правителствени лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Гърция, Испания и Португалия. България обаче няма да е в тази компания, след като в крайна сметка отказа да се присъедини към документа. Въпреки че първоначалната позиция на страната ни беше различна.

На следваща срещата на ООН, на която трябва да се приеме резолюция по документа, българският представител ще гласува "въздържал се" по силата на решение на Министерския съвет от миналата седмица. До него се стигна, след като и "Обединени патриоти", които са част от властта, и опозицията в лицето на БСП се обявиха против пакта. Позицията на ГЕРБ изглеждаше различна, но от партията на Бойко Борисов се съобразиха с малкия си партньор и левицата. 

Глобалният пакт за безопасна, организирана и редовна миграция трябва да бъде формално одобрен в Мароко. Създаването му бе договорено през 2016 г. след най-голямата мигрантска криза в Европа след Втората световна вайна и е записано като цел в т. нар. Нюйоркска декларация, която очертава подходите на страните членки на ООН към миграцията. През юли споразумението получи подкрепа от 192 от 193-те държави от ООН. 

САЩ бяха първите, които се изтеглиха от пакта с твърдението, че заявените в него ангажименти противоречат на политиката на страната за миграцията и бежанските политики. Последва вълна от откази от страни от Източна Европа. След Унгария към тази позиция се присъедини и България, както и Словакия, Полша, Чехия, Литва, Латвия и Естония.

В Западна Европа белгийското правителство бе разклатено заради документа. Министърът за миграцията Тео Франкен (от крайнодесния Нов фламандски алианс) нарече документа "твърде промигрантски". Парламентът на Белгия обаче все пак подкрепи документа. Австрия, която до края на годината председателства Съвета на ЕС, след като пое щафетата от България, също отказва да подпише пакта. Италия, където управляват националисти, също не подкрепя документа.

Текстовете в Пакта за миграция на ООН не са правнообвързващи за страните, които станат част от него. Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и най-вече за изкореняване на причините, които водят до масова миграция.

В средата на ноември пък говорител на Европейската комисия обяви, че ако държавите, които се оттеглят от подкрепапа за Пакта за миграцията на ООН, бяха прочели документа, нямаше да имат тази позиция. Говорителят уточни, цитиран от БТА, че предава мнението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по темата.