Напрежение в отношенията между България и Македония няма, но в Скопие се самозабравят, обяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ тази сутрин. Преди ден Каракачанов обяви, че преговорите на съседите ни за членство в ЕС и НАТО може да бъдат блокирани, ако премиерът Зоран Заев продължава да говори за признание на македонския език. В резултат външното министерство на Македония излезе с остра позиция срещу изказването.

"В Скопие се самозабравят и не е лошо от време на време да ги вкарваш в пътя. След подписване на договора през август Скопие възприема една тактика да хитрува и да натрапва съществуването на македонски език не само на своя територия, но и на територията на другите държави", заяви Каракачанов.

Според него тактиката на Скопие е да бави, да минава времето, без да приемат абсолютно нищо като корекция в своята пропаганда. "Кой друг прави това по толкова глупав начин - да дезинтегрираш собственото си общество и да го противопоставяш срещу съседите му", попита риторично вицепремиерът.

Той очаква през тази седмица, когато ще се събере общата комисия между България и Македония, която трябва да изчиства спорни въпроси в споразумението за добросъседство, да бъдат извадени автентичните документи, а не тези, писани от "македонски" професори от Югославия през 60-те години на миналия век.

"Да ми покажат някой автентичен документ, че Самуил е македонски цар, аз ще им се извиня. Само че Василий II е наречен "българоубиец", призова още Каракачанов.

За отношенията в "малката" управляваща коалиция, от която ВМРО е част - "Обединени патриоти", вицепремиерът обяви, че в момента има затишие на напрежението, което е благотворно:

"Това дава време за размисъл и по-умни решения. Компромиси не сме правили, но много нерви изхарчихме."

По думите на Каракачанов има две основни теми, по които е трябвало по-активно да се работи през годината и част от управленските приоритети на "патриотите" - а именно доходите на гражданите и инвалидните пенсии - на онези хора, които са здрави, а срещу един рушвет са си извадили фалшиви решения за ТЕЛК. "Не че не се работи по тях, но е по-бавно", обяви Каракачанов.

Вицепремиерът заяви, че краят на мандата на кабинета "Борисов 3" ще дойде след 2 години и половина. Тоест - когато изтича 4-годишният мандат по конституция. Според Каракачанов към настоящия момент нужда от предсрочни избори няма.