Властите във Франция започнаха разследване за възможно участие и намеса на Русия в протестите на "жълтите жилетки", съобщава Нюз.ру.

"Води се разследване в момента. Няма да коментирам, докато следствието не приключи", заяви на 9 декември външният министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от "Блумбърг". "Сега френските служби изучават ситуацията", обясни министърът.

По данни от Съюза за защита на демокрацията около 600 акаунта в туитър, известни с пропагандните си възгледи ала Кремъл, са започнали да фокусират вниманието си върху Франция и да използват хаштага #giletsjaunes - както е на френски "жълтите жилетки".

Акаунтите, които обичайно наблюдава Съюзът за защита на демокрацията, пускат обикновено новини от Великобритания и САЩ. Но през последните седмици текстовете в тях са били посветени основно на Франция.

"Това е достатъчно силен признак, че съществува заинтересованост за подсилване на конфликта", твърди аналитикът от социалната мрежа на Ссъюза във Вашингтон Брет Шафър.

Блумбърг подчертава, че голяма част от материалите в туитър постъпват направо от държавните руски медии, включително "Спутник" и РТ, които активно отразяват протестите във Франция. Само че информацията на РТ за това, че по-голямата част от френските полицаи вече не поддържат Макрон, няма нищо общо с истината. Руските медии използват като източници на информацията представители на малки полицейски профсъюзи, които имат по-малко от 4 на сто представителност в полицейските профсъюзи във Франция.

Например "Спутник" и РТ разпространиха и отразиха много широко в мрежите видео, на което полицаи свалят шлемовете си. И съобщиха, че това е в знак на солидарност с протестиращите. Това обаче не е вярно. Както отбелязва "Блумбърг" - това е било моментно - когато полицаи са разговаряли с протестиращи, след което отново са сложили шлемовете. След отправен от "Блумбърг" въпрос от "Спутник" започнали да съобщават, че това "не е потвърдена с доказателства информация".

На 8 декември британският вестник "Таймс" информира, че в туитър са се появили стотици акаунти, които вероятно са свързани с Русия и които са започнали всеки ден да пускат по 1500 съобщения с призиви за участие в масовите протести във Франция. По данни на вестника акаунтите "разпространяват лъжлива информация, публикуват снимки на ранени протестиращи от други протести, за да преувеличат фактите за жестокостта на френската полиция".

Москва отрича обвиненията.

Заместник-шефът на Комисията по международните въпроси на Думата Алексей Чепа коментира, че разследването във Франция представлява продължение на тенденцията за всичко да бъде обвинявана Москва.

А ръководителят на Комисията по международните въпроси на Съвета на федерациите Константин Косачьов отбеляза, че Париж играе по свирката на Лондон и Киев и оправдава всички собствени грешки с намеса от Русия.