„Отношението към семейство Баневи се променя преди една година, когато премиерът казва няколко думички. Когато държавата каже, че нещо не е редно и прокуратурата се задейства по никое време за деяния от 2005 г., малко е странно, че прокуратурата прецени през 2018 г., че е необходимо да вземе мерки.”

Това коментира тази сутрин по бТВ адвокат Христо Ботев, който е един от защитниците на семейство Николай и Евгения Баневи, по време на мярката  им за неотклонение в петък.

Той има предвид личното посещение на Бойко Борисов в завод "Полимери" (по-точно в остатъците от него) в Девня на 7 август миналата година.

"Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедес и майбах и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата", каза тогава Борисов, който преди това канеше семейството в държавни делегации. Веднага след това прокуратурата, която е независима, реши да се задейства.

Обвиненията към семейство Баневи не са много и прокуратурата трябва да докаже, че са изпрани 1 млрд. лв., заяви още тази сутрин адвокатът. Той добави, че случаят им прилича на този с Цветан Василев (Христо Ботев е един от защитниците и на банкера, който все още е в Сърбия, б.р.).

Защитникът цитира думите на Иван Гешев - че към делото сега са присъединени и други дела от различни прокуратури през годините.

"Т.е. те са присъединени и са възобновени, след като са били спрени. Ако наистина има данни за каквато и да било дейност по тези дела, можеше да не се стигне до днес."

Юристът се съгласи с казаното от Банев в петък - че за да изпереш един милиард, трябва да ръководиш няколко министерства минимум.

"Когато започнем да говорим за едни милиарди: тук един, там 2-3 милиарда - може би защото в кутиите за обувки нямаше пари, а обувки, тогава започваме да говорим за пране на пари в Швейцария - вметна адвокатът. - Ако сумирате парите, за които се говори през последните 1-2 години  при такива мащабни акции, то се оказва, че у няколко души е половината външен дълг на България. Сега прокуратурата, ако наистина го върне и разплати външния дълг,  би било много хубаво. Но не вярвам."

Ботев допълни, че майката на Николай Банев – Мария Банева, ще бъде привлечена под наказателна отговорност през тази седмица. Адвокатът допълни, че досега към нея няма официални обвинения и допълни, че в ареста са само Николай и Евгения Баневи.

За ареста, в който са Баневи, адвокатът заяви:

„Условията са като в български арест. Всеки от държавниците казва, че арестът не е луксозен хотел – така е, само че идват от Франция, където и двамата казват, че арестът е бил като тризвезден хотел. Тази година посетих мои клиенти в Германия и Англия – там е същото.”

Адвокат Ботев заяви, че Баневи са били въведени в съдебната зала с белезници, а съдът е разрешил да бъдат премахнати преди влизането на медиите. Юристът допълни, че не е правилно да се разпространяват снимки от разследващите, показващи личния живот на обвиняемите.

„Преди години „МВР пикчърс” разпространяваше кадри. Сега разследването се води от Специализираната прокуратура и следствен отдел към нея. МВР имаше задълженията единствено да охранява района. Откъде накъде МВР се явява като оператор на тези служби - режисирано ли е от тях и кой е продуцентът”, попита Ботев.

Така той коментира "жълтото" видео с гардеробите, бижутата, чантите и марковите обувки на Баневи, разпространено от МВР след ареста им и обиска в дома им.

"Няма адвокат, който да не е щастлив, ако знае, че клиентът му има някъде поне половин милиард - каза иронично Ботев. - Но за мен това е доста несериозно като позиция."