Нова група хора излиза пак на протест днес - и това са пчеларите. Представителите на бранша се събират днес пред Министерството на земеделието с настояване за "адекватна подкрепа". Според тях решението на държавата да ги подпомогне с 3,5 милиона лева по схемата "Де минимис" е крайно недостатъчно и "нищожната сума" няма да помогне особено за справяне с проблемите в сектора и измирането на пчелни семейства.  

Първоначално държавата изобщо отказваше подкрепа, а след първия протест на пчеларите обяви въпросната помощ от 3,5 млн. лв. 

Според Даниела Челебиева от Съюза на пчеларите в Шумен, цитирана от БНР обаче, протестите няма начин да не продължат:

„3,5 млн. лв. е едва 10% от това, което е необходимо за подкрепа в настоящия момент – не по 5 лв. на пчелно семейство, а по 40 лв. са необходими ежегодно. Имахме такова обещание миналата година, че всяка година ще бъде отваряна схема за държавна помощ „Де минимис“. Тази година след 4 докладни на "Обединен български пчеларски съюз" държавна схема „Де минимис“ не беше отворена. Едва след като взехме решение за организиране на национален пчеларски протест във Варна на 22 ноември, министър Румен Порожанов обеща и вече е отворена тази схема, но с много малка сума“.

В открито писмо до земеделския министър Порожанов е обоснована детайлно исканата сума от 40 лв., съобщи още БНР. 

Челебиева обясни, че от 2007 г. досега три пъти е намалял броят на пчелните стопанства, а изкупната цена се задържа на ниво от преди 2007 г.

Другите искания на пчеларите са да се криминализира нерегламентираното пръскане с препарати на земеделските култури, което води до отравяне на пчелните семейства, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите и да има строг контрол на нелегалния внос на забранени препарати, с които пръскат фермерите.  

В България няма лаборатория, която да установява причините за отравяне на пчели, подчерта Челебиева пред БНР. 

Недоволните настояват още България да има активна позиция по предложението в новата обща селскостопанска политика на Европа да се включи екосистемната услуга "опрашване", като за нея пчеларите да получават по 60 евро на всяко регистрирано пчелно семейство. Очаква се в протеста да се включат повече от 30 пчеларски сдружения от цялата страна.