Над половината от гражданите или 58% смятат, че корупцията у нас нараства, 11%, - че намалява, а 32% са на мнение, че промяна няма. Това показват данни от изследване на агенция "Афис", публикувано в сайта на агенцията. Изследването е направено в периода 30 ноември - 4 декември 2018 г., а извадката е 1010 граждани от цялата страна, интервюирани в домовете им. 

Според данните едва 20% имат доверие в съдебната система, докато 68% не й се доверяват. Според 43% корупцията е най-силна именно в правосъдието. Следват митниците с 34%, здравеопазването с 24%, полицията с 19%, партиите със 17%, администрацията на министерствата със 17%, общинските администрации с 10%, държавните фирми с 8%, образованието с 4% и др..Само 17% от запитаните имат доверие на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а на обратното мнение са 68%.

По започналите през последните дни шумни дела срещу знакови фигури 59% не вярват, че ще бъде осъдено поне едно от разследваните лица. 30% очакват присъда да има само за някои от тях, а едва 6% са убедени, че ще бъдат осъдени всички.

Възприятието за задълбочаване на корупцията в обществото е свързано с политическа ориентация, но не може да се сведе до партийни пристрастия. Сред хората, които биха гласували за ГЕРБ, позитивното възприятие има само лек превес (26% отговарят, че тя нараства, а малко повече – 30% смятат, че намалява, докато 42% не виждат промяна; съотношението е 1 към 1,2).

По друг начин погледнато, почти цялото (70%) позитивно мнение е капсулирано в електората на управляващите. А сред неангажираните политически избиратели оценката е дори по-негативна (60% смятат, че корупцията набира сила), отколкото средната за всички електорални групи. Тъй като голяма част от разкритията от изборите насам идват от депутати на БСП, очаквано потенциалният електорат на БСП е особено категоричен. Съотношението между двата отговора е 68% към 3% или 22 към 1).

На въпроса "Доколко беше полезна приватизацията за България?“, само 3% отговарят, че тя е била изцяло полезна. Още 6% смятат, че е била предимно полезна. Противоположният полюс има много по-голяма тежест –   32% оценяват, че е била изцяло вредна и още 26% – предимно вредна. Диференцирана оценка според конкретния случай („понякога полезна, друг път – вредна“), дават 23% от хората. Сумарно, 9% я смятат за изцяло или предимно полезна, а шест пъти повече (58%) – за изцяло или предимно вредна.

Очаквано, между въпроса за корупцията и този за приватизацията има статистическа връзка. Онези, които дават негативна оценка на приватизацията в много по-голяма степен мислят, че и корупцията нараства.