Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално днес на междуправителствената конференция в Маракеш, Мароко, с участието на около 150 страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "да не се поддаваме на страха, нито на фалшивите информации" за миграцията. В реч при откриването на дебатите той порица множеството лъжи за документа, предизвикал критиките на националистите и на поддръжниците на затварянето на границите.

Споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел "сигурна, редовна и законна" миграция. Предстои то да бъде одобрено от Общото събрание на ООН на 19 декември. 

Очакваше се конференцията в Маракеш да бъде чисто формален етап в този процес, но предвид страстите, които предизвика пактът, петнайсетина държави обявиха, че се оттеглят или замразяват своето решение, отбелязва Франс прес.

Близо 160 от 193-те страни членки на ООН присъстват в Маракеш. Стотина са представени на равнище държавни или правителствени ръководители или министри. Сред тях е и германският канцлер Ангела Меркел. Официален списък на участниците няма.

Глобалният пакт за миграцията е необвързващ. Той съдържа принципи - защита на правата на човека, на децата, признаване на националния суверенитет - и излиза с предложения в помощ на страните, които се сблъскват с миграцията. Те включват обмен на опит и информация, както и интегриране на мигрантите. Пактът забранява произволното задържане на мигранти и разрешава арестите само в краен случай, посочва Франс прес. 

Защитниците на правата на човека смятат текста за недостатъчен, особено по отношение на достъпа на мигрантите до хуманитарна помощ и основни услуги. Според противниците обаче пактът насърчава неконтролираните миграционни потоци.