Британската министър-председателка Тереза Мей отложи гласуването в долната камара на британския парламент на постигнатата от нея сделка за "Брекзит", което беше насрочено за утре, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Това може да хвърли във въздуха постгнатото с 18-месечни мъчителни преговори споразумение за развода с Европейския съюз и да отвори пътя за различни сценарии: "Брекзит" без споразумение, нов референдум за британското членство в съюза или предоговаряне на сделката в последния момент, коментира Ройтерс.

"Ако проведем гласуването утре, сделката ще бъде отхвърлена със значителна разлика", каза Мей пред депутатите. "Ние, следователно, ще отложим вота, насрочен за утре, и няма да пристъпим към това да разделим Камарата в този момент".

Тя добави, че правителството й ще започне планиране за "Брекзит" без сделка.

Против постигнатото от Мей споразумение предварително се бяха обявили опозиционните лейбъристи, част от консервативните депутати на Мей и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която крепи правителственото мнозинство в парламента.

Мей може да направи последен опит да предоговори сделката на среща на върха на ЕС в Брюксел, насрочена за 13 и 14 декември, предаде "Скай нюз". Говорителка на Европейската комисия обаче каза днес, че за ЕС на 27-те постигнатото дотук споразумение е единствено възможното и окончателното и не подлежи на промяна.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители точка, посветена на напускането на Великобритания, предаде БТА. Той уточни, че тази точка ще бъде обсъдена в четвъртък.

"Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазното решение" (за Северна Ирландия -б.р.), но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна", поясни той. "Времето изтича, затова ще обсъдим и готовността си в случай, че няма сделка".

Мей е свикала конферентен разговор със старшите си министри днес, за да обдсъди какво да прави с компромисното споразумение, което позволява на Обединеното кралство да напусне ЕС, оставайки обаче временно в неговата орбита, съобщи Ройтерс.

В същото време се очакваше министърът за "Брекзит" Стивън Баркли да направи изявление в парламента по-късно днес във връзка с решение на Съда на ЕС, че Обединеното кралство може едностранно да се откаже да напуска ЕС.

 
Мей прие, че има загриженост между депутатите за северноирландското предпазно решение - политика, целяща да се избегне връщането на граничните проверки между британската провинция и Ирландия, което би заплашило мирно споразумение от 1998 година, отбелязва Ройтерс.
 
Нейните критици, привърженици на "Брекзит" и негови противници, отхвърлиха това решение с отворен край, което може да изиска от Британия да се подчинява на европейските правила за неопределено време, дълго след като напусне ЕС и спре да участва в изработването им, предаде агенцията.

Мей каза, че по-големият въпрос е дали парламентът иска да изпълни волята на гласоподавателите от референдума на 23 юни 2016 година Британия да напусне ЕС, или да отвори отново разделенията в петата по големина икономика в света с нов референдум.

Британската лира падна до най-ниското си ниво от юни 2017 година до 1,2622 щатски долара за 1 лира.

Положението на самата министър-председателка е несигурно и тя може да се изправи пред искане за оставката й. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че Обединеното кралство вече няма "функциониращо правителство".

ДЮП нарече положението хаос, шотландските националисти обещаха да подкрепят вот за сваляне на правителството.