Новият началник на Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб на армията е вицеадмирал Игор Костюков, предаде Би Би Си, като се позова на руски медии. Той е първият шеф в историята на управлението, който е моряк. Костюков смени на поста Игор Коробов, който почина на 21 ноември. Той беше негов заместник и бе временно изпълняващ длъжността началник.

"Назначението е станало в края на миналата седмица", споделя пред Интерфакс източник, запознат с делата на военното министерство. ТАСС също съобщава за назначението. И двете агенции цитират анонимни източници, също както и при назначаването на Костюков за временен началник след смъртта на Коробов.

"Не съм виждал подписаната заповед или указ и затова не мога да потвърдя новината", обяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вицеадмирал Костюков е бил първи заместник-началник на ГРУ. Той е изпълнявал длъжността началник и по време на боледуването на Коробов, припомня Би Би Си.

Игор Костюков е в черния списък на САЩ, в който влизат хора, върху които има наложени санкции.

За новия шеф няма много данни. Известно е, че е роден през 1961 година и е завършил Вонено-дипломатическата академия на Министерството на отбраната на Русия. След това е започнал работа в ГРУ. Участвал е и е ръководил няколко специални секретни операции в Сирия.

През 2017 година със секретен указ е награден от президента Путин със званието "Герой на Русия".

През декември 2016 година Вашингтон му налага санкции за преполагаемо участие в намесата на Русия в президентските избори в САЩ.

На Московската конференция по международната сигурност, която бе в Москва през есента на тази година, Костюков отправи остра критика към САЩ.

 "Съединените щати и техните съизници искат да запазят ролята си на хегемон в света и предприемат за това всякакви средства в това число и военни", заявил Костюков, личи от стенограмите на военното министерство.

Той добавил, че за първи път САЩ в своята доктрина за националната сигурност открито обявяват Русия и Китай за геополитически съперници, което, подчертал вицеадмиралът, означава и врагове във военно време.