Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е изпратила отговори по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до един от Ранобудните студенти – Борис Рангелов, който попита МВР на какво основание районът около Народното събрание бе отцепен повече от 13 месеца.

Клуб Z разполага с документите (вижте ги по-долу), в които за първи път има ясен отговор на въпроса кой точно и защо е поискал и разпоредил разполагането на железни ограждения и създаването на контролно-пропускателни пунктове в района около парламента. Отцепената зона далеч надхвърляше 20-те метра, предвидени в Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ).

СДВР се позовава на Инструкция на МВР от 2008 година, според която антиправителствените протести попадали в категорията „масово мероприятие с висока степен на обществена опасност“. След като те нямали организатор и не било внасяно уведомление в Столичната община, протестите автоматично излизали от обхвата на ЗСММ и затова ограничението от 20 метра не било валидно, пише в отговора.

Нееднократно са извършвани нарушения на обществения ред, изразяващи се в нападения над депутати и над сградата на Народното събрание, блокиране на възлови пътни артерии в Столицата, противодействие и отказ да се изпълни законно разпореждане на органите на МВР да се преустанови нарушението на реда“, се казва в отговора на СДВР.

Блокади имаше почти всекидневно, но „нападения над депутати и над сградата на Народното събрание“ нямаше, с изключение на няколко хвърлени домата. Единственият конфликт през тези 404 дни протести възникна на 23 юли 2013 година – т.нар. нощ на белия автобус, когато униформените употребиха физическа сила, за да проправят пътя на автобуса с депутати и министри, но не успяха. Загражденията обаче бяха поставени преди този момент.

Същият израз – за нападенията, се среща и на второ място в отговора на СДВР.

Предвид изтъкнатите по-горе обстоятелства, свързани с групови нарушения на обществения ред, изразяващи се в нападения над официални лица и над сградата на Народното събрание...“, продължава текстът и така мотивира разполагането на заграждения.

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски избухнаха на 14 юни 2013 година, след избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Ден по-късно той се оттегли, но всекидневните демонстрации продължиха с искане за оставката на кабинета. От есента нататък протестите вече не бяха многобройни, а в отделни дни се ограничаваха само до няколко десетки души. Въпреки това, оценката на СДВР е, че „въведената зона за сигурност е доказала своята ефективност“ за периода от 14 юни 2013 до подаването на оставката на 23 юли 2014.