Втори ден расистки скандал "цапа" лъскавия имидж на Висшата лига на Англия. В неделя Рахим Стърлинг, национал и звезда на "Манчестър Сити", се оплака в социална мрежа, че запалянко на "Челси" се обърнал към него с расистка обида, докато вземал топката зад аутлинията в мача между двата отбора в събота привечер.

Лондончани спечелиха с 2:0 и така свалиха шампионите от върха, но футболните анализи на един от мачовете на сезона досега бързо отстъпиха пред вечната тема за расизма в спорта.

Най-напред "Челси" сезира полицията, която пък вчера е разпитала Стърлинг в дома му край Манчестър. Изказват се популярни анализатори и знаменитости.

Днес лондонските "сини" обявиха, че са установили самоличността на човека, за когото предполагаемо Стърлинг твърди, че го е атакувал словесно на расова основа. Името му е дадено на разследващите органи. На много снимки се вижда мъж на средна възраст със синьо яке и очила. При въпросната ситуация, когато нападателят взема топката, за да изпълнят гостите корнер, той е бил обиждан и от други привърженици на "Челси" на трибуната "Матю Хардинг", но само един от тях е прекрачил границата. Така поне твърди 24-годишният футболист в показанията си.

Клубът обявява, че ако се докаже вина въпросният зрител ще получи доживотна забрана да посещава мачовете на любимия си отбор. И добавя, че прави собствено разследване на случая, като ще наеме специалисти по четене по устните, ако няма аудио доказателство. Полицията е изискала от телевизия ВТ Sport аудио и видеозаписи от скандалния момент. Зад вратите има микрофони, въпросът е дали са уловили репликата. Временна забрана за посещение на мачовете е наложена от клуба от Лондон и на общо четирима фенове, докато се изясни участвалили са в расистки обиди или не, съобщи "Скай спортс".

Вдясно е мъжът, обидил на расистка основа Рахим Стърлинг. Вляво е Нейтън Люис, който говори пред тв канал. Снимка и колаж в. "Дейли мейл"

В. "Дейли Мейл" твърди, че друг запалянко - Нейтън Люис, който стоял близо до заподозрения, казал на клуба, че се почувствал "унизен, засрамен и изпитал страх" заради използвания език към Стърлинг. В сутрешния блок на телевизия ITV ("Добро утро, Британия") тъмнокожият мъж добавя, че не е чул расистката реплика, но това не значи, че не е била изречена - отдава го на шума край себе и пороя от красъци към футболиста. Той признава, че е останал безучастен, но се стъписал от омразния език, излял се върху английски национал, който с нищо не е провокирал публиката.

Освен за конкретната случка Рахим Стърлинг твърди, че в английския футбол продължава да цари расово неравенство и агресивно поведение, които, според него, се подклаждат от медиите. Той съзира различно отношение към тъмнокожите играчи.

От всички в английския футбол, на които се чува мнението, най-остро на инцидента със Стърлинг реагира Рио Фърдинанд - бившият капитан и национал на "Трите лъва", а също така звезда на клубове като "Уест Хем", "Лийдс" и "Манчестър Юнайтед", а сега тв анализатор.

"Ще продължим ли да позволяваме този тип расистки прояви? И всичко това заради ритането на една топка. В НФЛ играчите коленичеха...", написа Фърдинанд в профилите си в социални мрежи.

Той визира казус №1 на американския спорт от последните две години. През 2016 г. нашумелият Колин Каперник започна да коленичи по време на химна преди началото на всеки мач в професионалната лига на САЩ по американски футбол (НФЛ) като акт на несъгласие с расовите проблеми отвъд океана. Това стана практика през миналата година, когато в полемиката се намесиха президентът Доналд Тръмп, собствениците на клубове, телевизиите, рекламодателите, кабелните оператори... Твърди се, че заради масовите протести много хора престанали да гледат НФЛ, така паднали тв рейтингите и ударът бил почувстван от всички по веригата.

По-рано тази есен Каперник беше включен в рекламна кампания на Nike и това предизвика диаметрално противоположни реакции към един от водещите производители на спортни стоки. Бившият куотърбек съди лигата с обвинението, че нито един клуб умишлено не иска да го привлече вече втори сезон, тъй като ще продължи да коленичи, а това не се приема.

Самият Фърдинанд развали приятелските си отношения с бившия си съотборник в английския национален тим Джон Тери, който през 2011 г. изрече обидна расистка дума към неговия по-малък  брат Антон в мач на "Челси" срещу "Куинс Парк Рейнджърс".

Остър пост в Туитър написа и Йън Райт, един от големите голмайстори на "Арсенал" и Англия от близкото минало. Райти осъди "Челси" и запалянкото. Към двамата се присъедини и Гари Линекер.

Последваха официални изявления от "Челси", Футболната асоциация и лондонската полиция, в които се осъжда расизмът се заявява, че случаят скоро ще бъде разплетен.