От Доналд Тръмп до Реджеп Тайип Ердоган, като се премине през мненията в социалните мрежи, кризата с "жълтите жилетки" във Франция интересува мнозина в чужбина, дори прекалено, според френските власти. Правителството даже заговори за "намеса". Това се казва в статия на "Франс прес", цитирана от БТА.

"Казвам на Доналд Тръмп, а президентът Еманюел Макрон също му е казал: не участваме в американските дебати, оставете ни да живеем живота си като нация", призова вчера френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в предаването "Льо гран жури" на радио Ер Те Ел, вестник "Фигаро" и телевизия Ел Се И.

Защото американският президент изглежда изпитваше злорадо удоволствие да раздухва искрите на бунтовете във Франция, заявявайки в Туитър, че събота е била "много тъжен ден и много тъжна нощ в Париж", след като френската столица стана арена на сблъсъци.

"Може би е време да се сложи край на споразумението от Париж, нелепо и прекалено скъпо, и да се върнат парите на хората под формата чрез намаляване на данъците", предложи Доналд Тръмп, който се отнася презрително към този международен договор. Това е една от многото "ябълки на раздора" между американския президент и френския му колега Еманюел Макрон, пламенен защитник на споразумението.

Френският президент се позиционира на международната шахматна дъска като един от лидерите на "прогресивния" лагер, пред възхода на нелибералните лидери. Те изпитват особено задоволство, коментирайки проблемите му с "жълтите жилетки"

"Хаос цари по улиците на много европейски страни, като се започне от Париж. Телевизиите и вестниците са пълни с картини на горящи автомобили, на ограбени магазини, на изключително брутални ответни действия на полицията срещу протестиращите", каза подигравателно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, често обвиняван от Франция в посегателства срещу свободите.

"Макрон не е проблем за мен, той е проблем за френския народ", натърти на свой ред италианският вътрешен министър Матео Салвини.

А американския теоретик на популистката вълна Стив Банън заяви, че "Париж гори" и че "жълтите жилетки на Франция са точно същия вид хора, които избраха Доналд Тръмп. . . които гласуваха за Брекзита".

Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен отправи не особено дипломатични критики срещу "чуждата намеса" във френските вътрешни работи по телевизия Ел Се И.

След като бяха показани кадри с Матео Салвини и на Реджеп Тайип Ердоган, определящи "жълтите жилетки" като провал на европейските политики, Бюзен заяви, че "излизам от кожата си, когато чуя тези екстремни политици, които се възползват от ситуацията, вместо да се надяват на умиротворяване. Това е намеса, това са хора, които използват една ситуация, за да оправдаят собствената си политика, която е анти-климатична и тоталитарна", порица ги тя.

Социални мрежи

Но освен публичните коментари, френските власти се опасяват и от потенциални намеси в кризата чрез социалните мрежи. Френското контраразузнаване - организация, контролирана от премиера - координира извършваните проверки, обясни пред АФП източник, запознат със случая.

Френските служби следят за случаи на манипулация на информацията, но е прекалено рано да се произнесат по твърденията на британския всекидневник "Таймс", който уверява, че стотици фалшиви акаунти, поддържани от Русия, се опитват да засилят безредиците на "жълтите жилетки", посочи друг източник, близък до случая.

Това е тема, изискваща трудно и сложно разследване, уточни в същото време той.

Според в. "Таймс", който цитира анализи на компанията за киберсигурност Ню Нолидж (New Knowledge), около 200 акаунта в Туитър разпространяват снимки и видеозаписи на лица, ранени тежко от полицията, предполагаеми "жълти жилетки". Тези снимки обаче са от събития, които нямат нищо общо с демонстрациите, провеждани във Франция от няколко седмици.

Агенция Блумбърг цитира изследване на Съюза за опазване на демокрацията, свързан с американския мозъчен тръст Германски фонд Маршал. "giletsjaunes" ("жълти жилетки" на френски - бел. ред.) са водещите думи на хаштагове в 600 акаунта в Туитър, които според тази организация работят за популяризиране на руските позиции, според Блумбърг.

Обикновено те се посвещават на теми от САЩ, но от поне седмица коментират предимно френските протести - "доста силна индикация, че има интерес към засилване на конфликта", смята Брет Скофер, анализатор на цитираната от Блумбърг организация.