"Надежда" БСП да капитализира успехите на Сергей Станишев в България за предстоящите през май догодина европейски избори изрази самият лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) днес. 

Станишев гостува в предаването "Още от деня" по БНТ часове преди Европейският парламент да гласува доклада му за приемането на България и Румъния в Шенген. Неизбежно обаче трябваше да коментира отказа на лидерката на българската левица Корнелия Нинова да вземе участие в конгреса на европейските социалисти на 7 и 8 декември. На него Станишев бе избран за президент на ПЕС за трети път, бяха утвърдени различни резолюции, с които ПЕС сложи началото на предизборната европейска кампания - за евродепутати и за нов председател на Европейската комисия. А Нинова отказа с мотива, че БСП в България е против Истанбулската конвенция (на която ПЕС е ревностен защитник) и против политиката на "партията майка" ПЕС по отношение на миграцията.

Големият въпрос, на който Корнелия Нинова отказва към момента да отговори, е и дали Станишев отново ще бъде водач на листата на БСП за Европарламента.

На въпрос обиден ли сте на Корнелия Нинова, Станишев отговори уклончиво, но все пак достатъчно ясно, за да се разбере, че между него и лидерът на българските социалисти нещата не са изгладени.

"Искам да благодаря на БСП - на моята партия – и на ръководството, и на редовите членове, за подкрепата за номинацията ми. Това показва, че това постижение, което имам като подкрепа – 84% от всички социалдемократи, се приема и като успех за БСП. И много се надявам моята партия да го капитализира за предстоящите европейски избори", посочи лидерът на ПЕС.

"Надявам се, защото това е политическата логика и би било грехота да се пропусне тази възможност. Ако ГЕРБ имаха президент на ЕНП, до Луната щяха да прогласят за този свой успех", допълни той.

И изброи две опасности, пред които е изправена Европа националистите и Европейската народна партия (ЕНП):

"В момента Европа е атакувана и заплашена от крайните националисти, които просто искат да разрушат ЕС – нациите да се затворят в границите си и да воюват поотделно с бежанците, имиграцията, тероризма и всичко останало. Това, което предлагат, е илюзия, обърната към едно златно минало, което никога не е съществувало. Другата опасност е ЕНП, с тяхната арогантност. Трябва Европа да стане социална – това е в основата. Очаквам победа на социалистите в Дания и Финландия."

След което Станишев разви тезата за социална Европа и облагане с данък на големите транснационални компании като Google, Amazon, Facebook. "Те са по-силни от всяка отделна държава", констатира лидерът на европейските социалисти.

Очаквано той се обяви против половинчатото приемане на България в Шенген. Както е известно, от няколко седмици има податки, че през май догодина - точно в навечерието на вота за ЕП, ще бъдем приети, но само по въздух. А по-късно - неясно кога - и по вода и суша. 

"Има ясни критерии, има единно членство. В Европейския съвет се предлага това нещо, което продължава да ни третира като неравноправни членки. Цялата игра е просто политическа игра заради общественото мнение в някои страни. Европейският съвет в момента нарушава законодателството на Европейския съюз. Затова трябва да сме категорични в позицията си и да не приемаме да ни се подхвърля един кокал", категоричен бе Станишев.