Специализираният апелативен наказателен съд е върнал в нарушение на закона в ареста бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Това става ясно от проверката на тримата върховни съдии по казуса "Иванчева". Съобщение за резултата от проверката, проведена в периода 29 ноември - 5 декември, е публикувано в сайта на Върховния касационен съд днес. Публикуван е и пълният текст на доклада на съдиите Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение.

 На 16 ноември първоинстанционният Специализиран наказателен съд пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, позовавайки се на медицинската експертиза за двете жени. И определи мярката да влезе в сила веднага и да се изпълнява, докато се произнесе втората инстанция. Прокуратурата обаче незабавно освен че протестира, поиска връщането им в ареста пред Апелативния специализиран наказателен съд. Втората инстанция моментално направи точно това, спирайки изпълнението на определеноито за незабавното пускане от първата инстанция. Според Върховния касационен съд обаче това решение на втората инстанция е в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - трябвало е да бъде даден 7-дневен срок двете подсъдими да направят възражение срещу протеста на прокуратурата.

Има обаче и второ констатирано нарушение на Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието за отмяна на незабавното влизане в сила на домашния арест е проведено в нарушение на Правилника за администрацията в съдилищата, приет с решение на Висшия съдебен съвет, твърдят съдиите от ВКС. Иванчева и Петрова са върнати в ареста, без апелативният съд да разполага с пълния протокол от заседанието на първата инстанция, която ги е пуснала под домашен арест.

Нещо повече - решението за пускането на двете подсъдими под домашен арест е било отменено още преди да е подписано от съдебните заседатели. Това на практика значи, че изобщо не е бил налице "годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав".

На 6 декември апелативният спецсъд потвърди решението си за ареста на Иванчева и Петрова вече в редовно заседание, проведено по процесуалните правила. Въпреки това в периода 16 ноември - 6 декември двете подсъдими са оставени в ареста на база на съдебен акт, издаден извън правилата, какъвто е актът на Апелативния съд за спиране на изпълнението на първата инстанция за промяна на мярката за неотклонение на домашен арест.