Изправен пред трета седмица протести срещу политиката му, които стават все по бурни, френският президент Еманюел Макрон се обърна днес към нацията и заяви, че няма да толерира насилието, но разбира социалното недоволство, готов е на диалог и на "нов договор с нацията".

Макрон направи обръщението си след продължителни протести на т.нар. "жълти жилетки", които започнаха като реакция срещу екотакса, която би повишила цените на горивата, но разшириха предмета си, засягайки неравенствата, данъчните тежести, ерозията на покупателната способност и бeдността.

"Гневът, който се изразява днес, е справедлив и заслужаващ уважение", каза Макрон. "Никой гняв не оправдава насилието срещу полицаите".

"Знам, че се случи така, че засегнах някои от вас с думите си", добави той. "Искам тази вечер да бъда съвсем ясен с вас: аз се борех да променя съществуващата система, това е, защото искам да служа на страната ни, която обичам".

Президентът каза, че преди всичко днес иска да обяви "извънредно икономическо и социално положение", така че да помогне да французите да заживеят по-добре от труда си.

 

Макрон обеща от догодина да увеличи със 100 евро минималната месечна работна заплата във Франция, която в момента е близо 1 500 евро,  като мярката не увеличи с нито един цент разходите на работодателите.

“Ще отговорим на икономическата и социалната спешна ситуация със силни мерки, като намалим по-бързо данъците, като държим разходите ни под контрол, но не с обръщане на 180 градуса", каза Макрон.

Той отказа да възстанови данъка върху богатството, за което настоява крайната левица.

Стотици хора бяха ранени и арестувани в протестите през последните седмици, в които участваха радикализирани привърженици на крайните левица и десница и включваха разбивания и палежи на магазини и автомобили и поругаване на паметници в сърцето на Париж.

В очевидно отстъпление пред протестиращите правителството реши миналата седмица да отложи налагането на екотаксата. Днес президентът обеща изобщо да премахне увеличения данък за бедните и пенсионерите с ниски доходи.

Той обеща също догодина да анулира повишението на общата осигурителна вноска за пенсионерите с доход между 1200 евро и 2000 евро. През 2019 година доходите от допълнителни часове труд няма да се облагат с данъци и такси, каза Макрон. Той призова всички работодатели, които могат, да платят тази година на работниците си премия, които също ще бъде освободена от облагане.