Жители на столичните квартали „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха пред Министерството на околната среда и водите. Протестът им ще започне довечера в 18 часа, обясниха те в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

„Над 80% от населението признава, че има проблем с мръсния въздух. Това вече е проблем от национално значение, искаме МОСВ да влезе в ролята си и да започне да управлява отпадъците”, заяви Десислава Малинова от протестиращите.

Според нея най-големият проблем на район „Красна поляна” е горенето на битовите отпадъци. За това трябва да се вземат мерки, посочи Малинова. Подобен е проблемът и в „Западен парк”, и „Овча купел”, посочиха от протестиращите.

„Проверки се извършват от светлата до тъмната част на деня, въпросът за качеството на въздуха не е само от битовото отопление”, посочи Таня Асенова от Столичния инспекторат.

„На всеки три месеца приемаме отчет от ресорния зам.-кмет по екология за чистотата на въздуха. Миналата седмица беше поискана криминализация за нерегламентираното горене на отпадъци”, обясни Ани Стойкова, общински съветник от ГЕРБ.

Протестиращите отвърнаха, че това не ги задоволява и ще искат по-сериозни мерки, за да започне да се решава касузът, тъй като всяка зима се случва една и също.