И шефът на винпром "Карнобат" Миню Стайков вече е с разклатено здраве. Това стана ясно днес по време на съдебно заседание за поисканата от него промяна на мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Той бе задържан при акция в началото на септември и заедно с родственика си Белун Хазърбасанов получи обвинения за организирана престъпна група за пране на пари, данъчни измами и продажба на акцизни стоки без бандерол. Синът му Стайко Стайков все още се издирва от Интерпол.

Днес бизнесменът, заради когото работници от Карнобат дори нападаха данъчни (прокурорският удар срещу Стайков бе точно по време на кампанията по гроздобера, б.р.), бе докаран в Апелативния специализиран наказателен съд в инвалидна количка. Според адвокатите му той се намира в болницата на затвора от 20 октомври. Така и не стана ясно обаче какви точно здравословни проблеми го мъчат, освен че е отслабнал 10 кг, откакто е в ареста.

Медицинска експертиза бе назначена и на Хазърбасанов, който страда от диабет.

Резултатите от двете експертизи ще станат ясни на 20 декември и след това евентуално съдът ще се произнесе с определение - дали да бъдат пуснати с по-лека мярка или не.