Британският печат определя дипломатическата совалка на премиера Тереза Мей в европейски столици като отчаян опит да спаси споразумението с ЕС за Брекзит и оценява шансовете й за успех като нищожни, предава БТА.

В. "Гардиън" пише, че Мей е поела на спешна обиколка, след като е отложила насроченото за днес важно гласуване в британския парламент по сделката, за да избегне съкрушително поражение. На фона на опозицията на повече от 100 депутати от нейната Консервативна партия, самата тя призна, че сделката е щяла да бъде отхвърлена със значително мнозинство.

В. "Дейли телеграф" отбелязва, че надеждите на Тереза Мей обаче са били попарени днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обяви пред Европейския парламент, че споразумението не подлежи на предоговаряне. 

На британската министърка-председателка ще й бъде казано по време на нейната европейска обиколка да спре да се опитва да успокои разбунтувалите се редови депутати консерватори, като дава невъзможни обещания за Брекзит, заявили пред "Дейли телеграф" високопоставени дипломатически източници от ЕС. 

Тереза Мей е получила същото послание през уикенда. Тогава един лидер от ЕС директно й казал да промени курса. Той предупредил Мей, че колкото повече отстъпки прави, толкова по-лошо ще става за нея, пише "Дейли телеграф".

В. "Индипендънт" коментира, че председателят на Европейската комисия е полял със студена вода надеждите на британския премиер за предоговаряне на споразумението.