За пореден път сме свидетели на позорен предателски „мач“ на българска територия, игран от проводници на чужди интереси. Отново чужди служители, маскирани като „фили“ и „фоби“, провеждат политиката на Москва и Вашингтон в ущърб на българските интереси в Македония.

Те позорно премълчават ролята на руския император в подялбата на Македония след 1913 година, извършена от сърби и гърци, за сметка на България. Тази подялба е последвана от налагането на тежки окупаторски режими в разкъсана Македония, неописуеми зверски избити и прогонени свещеници, учители. Геноцид над българите в Македония.

"Копейките" позорно мълчат за това, че „македонските“ нация и език бяха наложени като политически дневен ред от Коминтерна в Москва и бяха налагани от слугинските българска, сръбска и гръцка комунистическа партия, за сметка на българите в Македония. А БКП, в ролята на слуга на Коминтерна, извърши най-голямото национално предателство в българската история, избивайки хиляди македонски българи заради българския им произход и самосъзнание. Комунистите бяха интернационалисти, те измислиха македонската нация, те се опитаха да заличат всяка българска следа в Македония.

Българският интерес

А сега да обърнем внимание на „радетелите“ на незабавното приемане на Република Македония в НАТО и ЕС. Споменах ги по-горе, ще ги познаете по това, че за тях всяка защита на българската кауза в Македония е „руска намеса“. А българският интерес в Македония е само един - ясна и безусловна защита на правата и законните интереси на българите в Македония, защита на историческата истина за българската история и светини в Македония. Това не е руски, това е български интерес.  

Само че тези хора, да ги наречем условно „американофили“ (всъщност са „фили“ на всеки силен на деня), никога не са се интересували от българите в Македония, от българската история, от българските светини в Македония. 
Причините за това са няколко. Първата е номенклатурният им комунистически произход. До един тези „американофили“ са номенклатурни наследници, стипендианти, храненици, също интернационалисти, само че се наричат „глобалисти“. Те са склонни да продадат българските интереси в Македония, само защото поредният „голям брат“ така иска. Преди беше Москва, сега е Вашингтон. 

И само защото Москва и Вашингтон си водят геополитическите битки на Балканите, тези негодници драпат със зъби и нокти да обслужат интереса на този, който им плаща. Затова е този зор Македония да влезе бързо в ЕС и НАТО, пък българските интереси - кучета ги яли.

Ако Вашингтон иска толкова бързо да приеме Македония в НАТО, вика Заев (македонският премиер Зоран Заев, б.р.), не е трудно, заявява му недвусмислено - „изпълняваш договора с България, променяш позорните учебници, спираш кражбата на история, признаваш общата история. Бързо“. Ето така може да стане. Бързо. Ефективно. 

Балкански номера

Нали сме съюзници със САЩ в НАТО? Нали съюзниците трябва да отчитат, уважават и защитават интересите си? Или сме съюзници само, за да отчитаме американския интерес, а нашия да го пренебрегваме? Що за съюз е това?

Американците имат интерес от това Република Македония да влезе в НАТО. Добре, ние също. Те искат нашата подкрепа. Добре, приканват Заев, дават му задачите, той ги изпълнява и готово.

Това е причината вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов да обърне внимание на продължаващото неспазване на договора за приятелство и добросъседство от страна на Република Македония. Какво всъщност прави правителството на Македония, за да изпълни договора? Нищо. Правителството в Македония, оглавявано от „балканския Макрон“ (както сам се ласкае) - Зоран Заев е заело изчаквателна позиция, с която се надява пътят на Македония към ЕС и НАТО да се отвори от само себе си и да се шмугнат вътре, без да изпълнят договора. 

Нищо повече. Заев и СДСМ (Социалдемократическият съюз на Македония) ни продават балкански номера. Едно говорят в София, второ в Атина, трето в Брюксел, съвсем четвърто в Скопие. Надяват се да минат между капките. Да се снишат. Да се затаят и да се промушат в НАТО и ЕС, с фалшифицираната българска история. Заев не е „конструктивен“. Заев, уви, е класически български политик, ще ме прощавате. Лъже, маже, увърта, шикалкави. С нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен провинциален политически тарикат.  

Антични македонски професори

Тази „политика“ на Скопие най-ярко си проличава в работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, където югоносталгичните антични македонски „професори“ се впускат в ожесточено бранителство на фалшиви „исторически“ тези. 

По този начин умишлено се предизвиква забавяне на работата на комисията във времето с цел вниманието да се отклонява, докато започне процедурата по отварянето на главите от преговорите за  членство на Македония в Европейския съюз. 

За съжаление правителството в Скопие не спира до тук с провокациите. Заев излезе от ролята си на министър-председател и по най-недодялания възможен начин влезе в ролята на „експерт“ по международно право, правейки сбъркан прочит на Преспанския договор  между Гърция и Македония. 

Според твърденията на Зоран Заев, договорът подписан от Гърция и Македония дава индикации за наличието на „македонски език“. Това провокативно твърдение е нарушение на договора за добросъседство с България.
„Македонски“ език няма, има официален език на Република Македония.   

Единственото решение на този проблем е незабавното изтегляне на „античните историци“ от смесената българо-македонска комисия и приемането от страна на Скопие на факта, че населението от двете страни на Гюешево има обща история до Втората световна война. Това са историческите факти. 

Да, има „македонска“ история, различна от българската. Тя си има и рождена дата. И тя е  2 август 1944 г., когато в манастира „Прохор Пчински“ се учредява Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ). То провъзгласява Вардарска Македония за съставна федерална единица на Югославия.

Ето ги историческите факти:

Цар Самуил е българин, български владетел и в това няма и не може да има съмнение. 

Георги (Гоце) Николов Делчев е българин от Македония, български офицер, български революционер и в това няма и не може да има никакво съмнение. 

Яне Сандански е българин от Македония, български подофицер, български революционер и в това няма и не може да има съмнение. 

Григор Пърличев, Кузман Шапкарев, братя Миладинови - българи от Македония, български възрожденци и в това няма и не може да има съмнение. 

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание е най-голямото българско въстание, въстание на поробените българи от Охрид до Черно море и в това няма и не може да има никакво съмнение.  

Изкуствената граница

Това безспорно доказват и показват автентичните исторически извори. Царски грамоти, хроники, хрисовули, писма, биографии, ръкописи. Всяка една от изброените от мен исторически личности, многократно саморъчно се нарекла и самоопределила като „българин“ по род, произход и самосъзнание. 

Самосъзнанието и националността не могат да бъдат променяни посмъртно. И няма да го допуснем. Това се опитват да направят наследниците на сърбо-комунистическите сатрапи в Македония. 

Това са историческите факти. И те трябва да се уважават и признават. Никой няма нищо против Македония да е част от НАТО и ЕС. Напротив, така ще се довърши българското национално обединение. Ще се срути изкуствената граница между Охрид и Черно море. Ще се обедини един братски народ. 

Но това може и ще се случи, само ако и когато бъде защитен безусловно българският интерес.

*Авторът е заместник-председател на ВМРО и повод за коментара му е лавината от реакции след изказването на Красимир Каракачанов, че България няма да подкрепи Македония за ЕС и НАТО заради "македонския език". Мнението на Ангел Джамбазки е негово лично мнение и не е обвързано с това на редакцията.