Представители на крайната десница в Белгия са подали искане за шествие в Брюксел в неделя, насочено срещу споразумението на ООН за миграцията,  утвърдено в Маракеш, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че участниците ще бъдат от младежката организация на крайнодясната партия "Вламс беланг", от сдруженията на фламандските ученици католици и на учениците националисти, от групата "Да направим Фландрия отново велика" и сподвижници на университетското движение "Защита и приятели" от Гент.

Неотдавна водачът на движението от Гент бе изключен от университета заради крайните си възгледи.

Според медиите тези групировки открито водят дейност срещу чужденците в страната и ще протестират срещу "правителството Маракеш", както бе определен кабинетът на премиера Шарл Мишел заради решението да подкрепи споразумението на ООН, въпреки съпротивата на мандатоносителите от партията Нов фламандски алианс (НФА).

Подкрепата за споразумението доведе до правителствена криза и оттеглянето на министрите на НФА. Днес правната комисия на федералния парламент настоя Мишел да поиска вот на доверие, въпреки че междувременно преразпредели задачите в правителството сред останалите министри.

Организаторите на похода призовават своите съмишленици да действат така, че "децата и внуците" им да знаят, че са направили всичко в защита на страната. Допълва се, че е отправена покана към "жълтите жилетки" от Валония да се присъединят към проявата, тъй като и те са против споразумението от Маракеш.

В социалните мрежи се разпространяват призиви Брюксел в неделя да се превърне в "малък Париж", защото политиците разбирали само езика на насилието. Мястото на проявата е в близост до точки, в които се събират мигранти, търсещи убежище.

Медиите съобщават днес за случай в училище в Брюж, където в социалните мрежи младежи в закрита група се подготвяли да се саморазправят със свои съученици от имигрантски произход. Под името "Сдружение на десните в техникума в Брюж" младежите възнамерявали да нападнат цял клас от ученици, пристигнали в страната преди по-малко от година. Със случая се занимава полицията.

В Брюксел за неделя е предвидена и проява в защита на споразумението от Маракеш.

Организаторите на тази проява настояват за отпор на "неофашистите" и за по-многобройно участие в мирна защита на човешките права. Ден по-рано в столицата отново ще се появят "жълтите жилетки", но за пръв път от началото на недоволството им срещу бедността преди месец е подадено официално искане за тяхната изява.