Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по стария антикорупционен закон уж не представляваше кой знае какъв проблем за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно припобидобитото имущество (КПКОНПИ), но днес, оказа се, проблемът е повече от голям, защото депутати на ГЕРБ спешно тръгнаха да променят закони, а от самата КПКОНПИ излязоха с груби сметки какви "загуби" им е нанесъл ВКС.

Според информация "на базата на неокончателен анализ за исковете, които би трябвало КПКОНПИ да оттегли след решението на съда" става въпрос за близо 22 милиона лева.

Както е известно магистратите обявиха (тълкувайки стария закон, отменен от новия антикорупционен закон, приет преди по-малко от година), че КПКОНПИ няма право да води дела за отнемане на имущества срещу лица, които са оправдани или чието наказателно производство е прекратено.

По тази причина днес от комисията на Пламен Георгиев обявиха, че трябва да оттеглят от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество по 19 дела по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 21 790 660 лв.

Това сочи първоначалният анализ на органите на Комисията. Ето и разбивката на сумите:

- две дела по уведомления за измама (чл. 109 и чл. 211 от НК) на обща стойност 1 113 711 лв.

- две дела по уведомления за документна измама в особено големи размери (чл. 212 ал. 5 от НК) на обща стойност 898 858 лв.

- едно дело по уведомление за изнудване (чл. 213а) на стойност 56 548 лв.

- едно дело по уведомление за безстопанственост (чл.219 и чл. 220 от НК) на стойност 1 998 438 лв.

- две дела по уведомления за незаконен дърводобив (чл. 235 от НК) на обща стойност 770 242 лв.

- едно дело по уведомление за използване на техническо средство с цел придобиване на информация от платежни инструменти (чл.249 ал.3 от НК) на стойност 375 804 лв.

- две дела по уведомления за пренасяне през граница на недекларирани ценности и суми (чл.251 от НК) на обща стойност 8 543 703 лв.

- две дела по уведомления за данъчни престъпления (чл. 255 от НК) на обща стойност 821 770 лв.

- две дела по уведомления за престъпления по служба (чл. 282 ал. 2 и чл. 283 от НК) на обща стойност 2 665 603 лв.

- едно дело по уведомление за подкуп, осъществен от служебно лице (чл. 302 от НК) на стойност 626 350лв.

- две дела по уведомления за организирани престъпни групи за производство на наркотици в големи размери и за акцизни стоки без бандерол (чл.321, ал.3, чл.354а, ал.2 от НК и чл.321, ал.3, чл.234, ал.2 от НК) на обща стойност 1 921 587 лв.

От ведомството наблягат на едно от знаковите дела за гражданска конфискация, които може да бъдат "провалени" от тълкувателното решение - това срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров. 

"На основание на... тъкувателното решение ВКС, на 10 декември 2018г., понеделник, Софийският градски съд е прекратил делото по иска на КПКОНПИ срещу Христо Бисеров на стойност близо 1 998 046 лв. Мотивът на съда е, че бившият зам.-председател на Народното събрание е бил оправдан по наказателното дело, послужило за започване на процедурата по гражданска конфискация", държат да отбележат от КПКОНПИ.

Оттам допълват и че решението на ВКС не касае делата срещу бившият собствнеик на КТБ Цветан Василев, както и на бившия енергиен министър в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков, тъй като техните наказателни дела не са приключили.

Както Клуб Z писа, магистратите хвърлиха в смут и законодателите в лицето на ГЕРБ. В спешен порядък председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов излезе днес с изменения в настоящия закон за гражданската конфискация, според които най-общо ако прокурор започне разследване срещу лицето X, дори и това разследване да не стигне до съда или стигне, но лицето е оправдано, то имуществото му може да продължи да бъде обект на проверка и отнемане. Т.е. Кирилов предлага да се въведе в новия закон това, което магистратите на практика отменят в стария.