Екипи на агенция "Пътна инфраструктура" днес окончателно сложиха нова еластична преграда на участъка в Своге, където стана смъртоносна катастрофа с 20 жертви.

На място инж. Светослав Глосов, шеф на Пътната агенция, заяви, че се слага най-високият клас обезопасителни системи, каквито има на автомагистралите.

Както е известно, почти веднага след трагедията на 25 август, асфалтовото покритие и хоризонталната маркировка, бяха напълно подновени. При това - доброволно и безвъзмездно от фирмата изпълнител. Мантинелата обаче остана огъната на мястото, където автобус с прибиращи се хористи премина през нея и падна в дере край р. Искър. Същото място после стана сборен пункт за протести срещу качеството на пътищата, а върху сплесканата стара мантинела до днес оставяха цветя и некролози.

Днес Глосов заедно с инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, провериха работата на фирмата, монтираща новите мантинели в отсечката, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Шефът на АПИ подчерта, че въпреки че поставянето на ограничителни системи в населеното място, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ, е поет ангажимент пред жителите на града и по разпореждане на министър-председателя това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката.

Вчера пред бТВ шефът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев обяви, че са написали открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде възстановена еластичната ограда в смъртоносния участък, тъй като липсата й е предпоставка за още трагични случаи. 

Според института, оправданието, че повече от три месеца след трагедията мантинелата не е възстановена, било, че е възможно на място да се извършват още следствени действия.

Днес от АП заявиха, че някой си правел "политически пиар на гърба на агенцията".