Николай Хаджигенов е адвокат по наказателни дела и граждански активист.

Г-н Хаджигенов, как тълкувате поредната промяна на антикорупционното законодателство, с която се дава възможност проверките на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да продължават, независимо какво е решението на съда?

Още когато промениха закона и антикорупционния орган - от комисията „Кушлев“ го превърнаха в КПКОНПИ, аз обявих, че това е новата Държавна сигурност (ДС). Стана дума, че Данаил Кирилов по една нелепа случайност е председател на правната комисия в парламента. Той всъщност не е нормотворец, а убиец на правото. Това е пример за пореден път, че милиционерите трябва да си седят в кокошарника. Те нямат право в правото, защото не са юристи. Не може, когато някой е оправдан и обявен за невиновен, друг да отиде и да му събира имуществото, след като очевидно той не е извършил престъпление. Това са абсурдни неща и лошото е, че стават все по-зловещи всеки Божи ден. Още в първия мандат ГЕРБ, следейки нормотворческата им политика, обявиха, че вървим с бързи стъпки към Северна Корея. А сега това какво е? Имаме си Държавна сигурност, имаме си палачи и е крайно време вече да ги наричаме с истинските им имена. Затова Данаил Кирилов е убиец на правото, КОМПИР са ДС начело с главния си "компир", Специализираната прокуратура я ползват като палач на правителството, което пък лежи на Борисов. Зад всички тези органи има хора, които бъркат всичките тези бози. А те убиват собствения си народ. Затова аз вече ще ги наричам с имената им.

Ваши колеги юристи вече коментираха, че поправката на антикорупционното законодателство заобикаля решение на Върховния съд, в случая Върховният касационен съд (ВКС). Как един подобен политически акт стои в правния мир в България?

Това не кореспондира с идеята за правова държава, правосъдие и свободна страна. ГЕРБ са еднолична диктатура на Бойко Борисов, те са режим. Това, което правят, е да придадат формална законност на диктатурата. Да припомним, че всички действия на Ердоган и Путин са законни, всички актове на Ким са законни. Това прави в момента Борисов с лакеите си като Данаил Кирилов и нормотворци в кавички.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев съобщи, че решението на ВКС ще спре изземането на близо 19 млн. лв. от лица, които според прокуратурата са нарушили закона. Няма ли логика в недоволството му?

Любимият пример на "конпирите" и на този род организации е делото на Христо Бисеров. Да, но той е оправдан не защото може би не е извършил нещо, а защото прокуратурата беше некадърна. И това си пролича от швейцарската прокуратура. Главният прокурор Сотир Цацаров всъщност се оправда с швейцарската прокуратура, но тя поиска от българското обвинение да предостави факти и доказателства. Нечии умотворения на Цацаров и на по-дребни цаци не са факти и доказателства. По времето на Сотир Цацаров стана ясно, че прокуратурата буквално си измисля неща. Това е политически орган за тормоз и аз неслучайно говоря за Държавна сигурност.

Какви са причините за провала на доказателствата и обвиненията на прокуратурата по различни знакови дела?

С уговорката, че делото съм го виждал само в медиите, като стана дума за Христо Бисеров, едно от нещата, за които бяха повдигнали обвинение, не е за престъпление изобщо. А за това, че не е декларирал сметки в чужбина. Да, но според една брадясала наредба на БНБ трябва да се уведоми за това, но ако искаш. И то за целите на статистиката на БНБ, че имаш сметки в чужбина. Затова му бяха повдигнали обвинение за пране на пари. Какво е това, ако не простотия, средство за тормоз. Аз не казвам, че Бисеров не е виновен, но те повдигат подобни измислени обвинение. Така „убиха“ Пеевски, така беше с делото на съдията Петър Сантиров, така е с делата на Цветан Цветанов. Всички шумни дела са с шумни провали до едно, без изключение.

Шумен провал ли ще бъде и делото за пране на 1 млрд. лева от семейство Баневи?

Аз подлагам на категорично съмнение всичко казано от зам. главния прокурор Иван Гешев. Нужно е просто да си грамотен, знае се в целия свят, че швейцарците не предоставят информация на никого. Ако трябва да мисля, нещо, което рядко правят специализираната прокуратура и Гешев, е, че са намерени доказателства за 1 млрд. лв., разбивайки къщата на Баневи. Сто процента съм сигурен, че швейцарците нищо не са дали, няма и да дадат, защото всяко искане за банкова информация минава през съда. А както виждате, когато Цацаров поиска информация за Христо Бисеров, още прокуратурата им отказа, защото не е престъпление по швейцарския закон. Това беше такава откровена кретения, че не достигна до съда.

А сега да не гледаме делото "Иванчева-Петрова", да не гледаме корупцията в прокуратурата и затова Баневи ги разнасят и са удобна жертва, защото никой никъде не ги понася. Цапардосаха ги вероятно по решение на политически стратези в прокуратурата, за да съберат общественото доволство, защото никой не ги харесва. Но това е свинщина. Когато цапардосаха Цветан Василев, тогава казах, че очевидно не е бял ангел, но начинът, по който го отнесе, е показателен. Той беше олигарх, банкер на годината, чудо на чудесата, а те за три дни го убиха за нечий кеф и защото отказа да им даде това, което искаха. Представете си, щом правят такова нещо с олигарх от неговия калибър, какво става с обикновените хора. Все едно сте подредили кукли пред валяк с идеята да го спрат. А делото за Баневи ще се провали. 

Защо?

Затова си създадоха този спецсъд, защото всичките тия простотии не минават и през селски съд. Създадоха си техен съд в кавички, защото това не е съд, а подигравка с правото. Така държат Иванчева и Петрова и ги правят на маймуни.

Къде са пробивите в прокуратурата?

Навсякъде, прокуратурата е мръсна от горе до долу. Ще дам пример със спецпрокуратурата. Онзи ден ми направи направиха ужасяващо впечатление две неща. Първо писмото на група прокурори, с което съветват апелативния и специализирания съд да не дават делото "Иванчева-Петрова" на Върховния касационен съд (ВКС) за проверка, което е абсурдно. Аз не знам чий мозък може да роди подобно нещо. Много е показателно кои са имената на тези прокурори освен обичайните заподозрени, но и как се управлява прокуратурата. 

Какво е показателно?

Това писмо беше подписано от прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Илиян Рангелов. Ще ви кажа защо запали лампите веднага. Ще дам пример за зашеметяваща кариера и как точно изглежда корупцията вътре в прокуратурата. Преди три години, когато „убиха“ Пеевски, Илиян Рангелов беше районен прокурор, командирован в градската прокуратура. Той беше главен обвинител по "убийството" на Пеевски. Два месеца след шумния му провал той беше номер едно в конкурса на градската прокуратура, а всички знаем как се провеждат тези конкурси. Когато някой трябва да бъде повишен, той е повишен.

Аз още тогава казах, че явно този човек е някакъв гений, а него го държаха командирован в градската прокуратура, защото така тези хора се управляват лесничко. Рангелов влезе и като един от тримата обвинители по четенето на безумния обвинителен акт с 18 хиляди страници на КТБ. Веднага след това влезе и като наблюдаващ прокурор по делото "Иванчева-Петрова". По мое мнение той няма и 40 години, а за награда е във ВКП, вероятно командирован, защото няма необходимия стаж. Така изглежда корупцията, тя си има имена и това прави Цацаров. Не че не го правиха и тези преди него, но той си прави каквото иска. Те си измислят обвинения и задържат абсолютно невиновни граждани или без никакви доказателства, което е едно и също.