„Вече сме ускорили подготовката за „Брекзит“ без сделка“, заяви тази вечер британската премиерка Тереза Мей в Брюксел, цитирана от в. „Гардиън".

Тя предприе извънредна обиколка из Европа, след като вчера отложи насроченото за днес гласуване на нейния план за „Бекзит“.

Първо Мей бе в Хага за разговори с холандския премиер Марк Рюте.

Оттам тя отпътува за Берлин, където бе обляна със студен душ от Ангела Меркел. Германската канцлерка е заявила направо, че няма възможност споразумението за напускането на ЕС от страна на Великобритания да бъде променено. Така Мей загуби надежди да получи отстъпки.

Въпреки това Меркел е изразила увереност, че все още може да се намери решение, особено като се има предвид, че мнозинството от британските депутати не желае страната им на напусне ЕС без споразумение. Мей се опитва да получи от европейските партньори гаранции за намереното решение за Ирландия с цел Обединеното кралство да не остане за постоянно в митническия съюз на ЕС.

От Берлин Мей пристигна в Брюксел. Първата й среща бе с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

След разговорите с Туск британската премиерка каза, че в Лондон е ускорена подготовката за „Брекзит“ без споразумение. Утре се очаква бурно заседание на правителството в Лондон.

„Ясно е, че 27-те искат да помогнат (за „Брекзит“ - б.р.). Въпросът е как“, написа  Туск в туитър след срещата си с Мей.

Председателят на Европейскиясъвет сподели също, че е имал „дълъг и искрен разговор“ с британската премиерка. Той обаче не съобщи подробности.

След това Мей отиде на разговори с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Всичко това се случва по-малко от 48 часа преди последния за годината Европейски съвет. „Брекзит“, за който лидерите се споразумяха на извънредна среща на 25 ноември, отново бе включен в дневния ред.

Вчера Туск заяви, че споразумението за „Брекзит“ няма да бъде предоговаряно. Днес същото каза и Юнкер пред Европарламента в Страсбург.