Трима души бяха убити при стрелбата във вторник вечерта на Коледния базар в Страсбург, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер. По-рано се появиха публикации за четирима загинали.

Други 12 души са ранени, а шестима от тях са в критично състояние, заяви министърът пред журналисти в Страсбург.

Нападателят се казва Шериф Шекат. Той е трябвало да бъде задържан по-рано вчера от силите на реда във връзка с опит за убийство, но не е бил намерен на домашния му адрес. Петима други заподозрени са били задържани в същото разследване. Шекат е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Има обаче досие от клас "С", което означава, че властите са го наблюдавали като податлив на радикализация. Той е имал присъди във Франция и в Германия и е лежал в затвора, съобщи още Кастанер.

Стрелецът е мъж на 29 години, роден е в Страсбург. По време на нападението е бил въоръжен с автоматичен пистолет. По пътя си два пъти е попаднал на сили на реда, но те не успели да го спрат. Влязъл в престрелка с военен патрул и ранил в ръката един от войниците, последвала размяна на огън с полицаи. Тежко ранен в главата е бил италиански радиожурналист, който е с опасност за живота.

Италианският всекидневник "Стампа" го идентифицира като Антонио Мегалици, на 28 години от Тренто, който е бил командирован в Страсбург и е попаднал в зоната на стрелбата, разхождайки се в свободните си часове в центъра на града заедно с колеги.

Двете престрелки на нападателя със силите за сигурност са били между 20:20 ч. и 21:00 ч. местно време, каза още Кастанер. Стрелецът обаче все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около 350 служители на реда, подкрепени от два хеликоптера.

Радиостанция Франс енфо съобщи, като се позовава на източник от полицията, че заподозреният стрелец е похитил такси и с него е избягал от местопрестъплението. Шофьорът на таксито в момента е в безопасност и е потвърдил, че престъпникът е бил ранен в ръката.

Престрелката е станала около 21:00 часа българско време на централния площад "Клебер", оживена търговска зона в съседство с наскоро открития Коледен базар в града. Той е един от най-големите в Европа и е посещаван всяка година от около 2 милиона души. Площадът е силно охраняван заради предишни заплахи за терористични нападения.

"Чуха се няколко изстрела, може би три, и видяхме няколко души да тичат. Единият от тях падна, не знам дали защото се спъна, или защото беше улучен. Хората в бара викаха: "Затваряй, затваряй!" И барът беше затворен", разказа очевидец на сцената, цитиран от Франс прес.

"По данни на дежурния в Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа в Страсбург към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата до Коледния базар в града. Българските дипломати и техните семейства са живи и здрави. Съветваме нашите сънародници в Страсбург да останат там, където се намират, и да следват инструкциите на властите", съобщи във вторник вечерта българското външно министерство.

Веднага след стрелбата френското вътрешно министерство обяви в профила си в туитър, че става дума "сериозен инцидент с обществената сигурност" и  предупреди гражданите да не излизат от домовете си и ако са навън, да избягват районите около полицейските управления. "Монд" цитира граждани, че са били принудени да останат затворени в заведения в центъра на града, след като властите са обявили тревога.

Още след първите съобщения за стрелбата президентът Еманюел Макрон прекъсна среща с депутатите от мнозинството, за да следи положението. Той изпрати вътрешния министър Кастанер на мястото на атентата. Кастанер съобщи, че службите за сигурност във Франция са на крака и че болниците в Страсбург са в състояние за посрещане на криза.

"Не разпространявайте слухове, следвайте съветите на властите", написа той в туитър.

Сградата на Европейския парламент в Страсбург бе затворена и никой нямаше право да влиза или да излиза във връзка с информацията за стрелба в града, съобщи БТА, като цитира съобщение на евродепутатката Ева Кайли в туитър.

"Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук", написа тя.

Часове след престрелката центърът на града вече бе напълно блокиран от полиция и войници в бойно снаряжение. Кметството призова жителите на два съседни на центъра квартали - "Нойдорф" и "Парк "Етоал" - да не излизат от домовете си.

Жертвите на терористични нападения във Франция са общо 246 от 2015 година насам.