Най-малко 48 депутати от Консервативната партия поискаха да сменят Тереза Мей като тяхна лидерка и министър-председателка, мотивирайки се с това, което според тях е "хаос" в процеса на "Брекзит". Бунтовниците заявяват, че не вярват Мей да доведе сделката за излизане на Великобритания от ЕС до успешен край.

Гласуването в 315-членната парламентарна група на торите е насрочено за сряда вечер и се отнася само за смяната на Мей. То не може да свали консервативното правителство и пряко да доведе до предсрочни избори.  Мей се нуждае от 158 гласа, за да запази постовете си.

Очаква се вотът да се състои в сряда вечерта. Греъм Брейди, ръководител на т. нар. Комитет 1922 (парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините), е получил най-малко 48 писма от консервативни депутати с призив за вот на недоверие срещу партийната лидерка. Това е минималната бройка представители на консерваторите в камарата (или 15 на сто групата им) нужна според правилата на партията, за да се задейства процедурата.

"Ще се боря да спечеля това гласуване с всичко, което имам", заяви тази сутрин Мей. "Смяна на лидера на Консервативната партия сега ще изправи страната ни пред опасност".

 

 

Поне 20 от депутатите са потвърдили, че са сред поискалите вота. Сред тях са Стив Бейкър, бивш министър за "Брекзит" и Джейкъб Рийс-Мог, водещ депутат сред твърдите привърженици на напускането на ЕС. 

Ако Мей спечели, ще остане на поста си и лидерството й не може да бъде оспорвано през следващите 12 месеца, на ако загуби не може да бъде сред кандидатите при избора за приемник. Ако за поста на сваления лидер се явят няколко кандидати, консервативните депутати ги пресяват в серия тайни гласувания, след които остават двама с най-много гласове. Лидер става този от тях, който спечели ново гласуване по пощата от членовете на Консервативната партия.

Мей каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС, подкрепено на референдум от мнозинството британци преди две години.

Тя предупреди, че смяната на лидера на Великобритания ще породи несигурност в момент, в който страната най-малко може да си го позволи.

"Смяна на националния лидер ще доведе до още по-голямо разделение, до отлагане или до спиране на процеса на Брекзит", каза Мей.

Тя изтъкна, че нов национален лидер няма да има време да предоговори споразумението за излизане от ЕС и да прокара съответното законодателство в парламента до 29 март 2019 г. 
Великобритания би трябвало да излезе от ЕС на 29 март догодина.

Заради вота Мей отложи визитата си в Ирландия, планирана за днес.

Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс.
Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.

Брейди каза брифинг, че минималната бройка от 48 писма е била надвишена още снощи, но и че ситуацията е динамична - депутатите подали писма имат право да поискат анонимността им да бъде запазена и могат да оттеглят писмата си.