Строителна техника, строена по продължението на "Цариградско шосе" в София, специални билбордове с ликове и надписи "Аз съм строител" - така изглежда днес "мирната демонстрация" на Камарата на строителите в България. Те настояват политиците да не накърняват имиджа на бранша. 

Колоната от строителни машини е дълга около 5 км, но е разположена така, че да не пречи на движението. Председателят на управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев обясни, че целта на протестите е да се подреди браншът и да се създадат правила за работа.

"Нашата цел на всичко, което правим – с колоната от машини, е да покажем, че сме все още тук, не сме отишли на терминал 1", каза още той, цитиран от агенция "Фокус".

Терзиев първоначално не пожела да каже от чии изказвания се чувстват обидени и ощетени, защото би било по-добре да не го прави, но после обясни, че демонстрацията е срещу опозицията от БСП, която атакувала бранша. 

Според него всеки проект може да се проверяван и ако се открият нарушения - да се говори с факти. В случая примерът бил даден заради ремонта по столичната улица "Граф Игнатиев" и съмненията в качеството му и процедурите по обществените поръчки.

"Браншът е застрашен заради това, че постоянно ни дъвчат. Това не е добре. Кому е нужно това да говориш постоянно, че този е виновен или онзи е виновен. Аз говоря за всички обекти от строителния бранш, и по-точно за тези, на които се работи с публични средства. Те са под прожекторите. Никой не гледа другите обекти, а те са не по-малко важни", допълни Терзиев.

Строителната камара ще внесе и подписка, подкрепена от 53 хиляди строители, в Народното събрание, Министерския съвет и президентството. Настояването е да се пази имиджът на бранша, както и да се направят промени в законодателството. Една от тях е за носенето на отговорност при публични проекти - такава да има не само строителя, а да е солидарно разпределена с възложителя и надзора на тези проекти.