Нови 113 млн. лв. за нуждите на отбраната - за ремонти и поддръжка и на съветска, и на по-нова техника, за казарми и за военни системи, както и за инвестиции във Военномедицинската академия. Това одобри днес Министерският съвет по време на редовното си заседание. Разпределянето на допълнителни пари за нужди на министерството се случва за втора поредна седмица. Миналата сряда правителството отпусна други 134 млн. лв. - предимно за поддръжка на съветските самолети и вертолети МиГ-29 и Су-25. 

Новите три постановления бяха представени от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, докато в заседателната зала на Министерския съвет бяха строени ръководителите на различните видове военни сили - прави зад министрите. След като "патриотът" представи документите, с които се искат средства за армията, премиерът Бойко Борисов заръча на генералите да сведат добрите новини до хората си. Припомняйки и че ремонт в казармите не е имало от години, и че част от сумата, която се отпуска днес, е за закупувана в последните години техника, за която още тогава не са били обезпечени договори за поддръжка. Това - по времето, когато днешната опозиция е била на власт. 

С допълнителните 113 млн. лв. ще се ремонтират вертолетите "Кугър" и учебните самолети "Пилатус", както и вертолети Ми-17. От цялата сума общо 40 млн. лв. ще са отново за Военновъздушните сили, стана ясно от експозето на Каракакачанов. 

Пари се отпускат и за военни системи и инфраструктура. 

За Военномедицинска академия се отпускат 10 млн. лв. Ген. Мутафчийски обяви след заседанието, че болницата няма задължения, а с парите ще се купува нова техника, ще се обновят 4 от клиниките, ще се ремонтират операционни зали. 

Така общо за две заседания правителството одобри 247 млн. лв. за нуждите на армията. Военният министър също уточни, че част от средствата са нужни за обезпечаване на рамкови споразумения, които са подписвани, когато властта е била различна.

Кабинетът днес ще отпусне още средства и за строежа на магистрала "Хемус". Затова и председателят на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов благодари лично на Бойко Борисов "от името на 122 общини в Северна България"

"От името на 122 общини от Северна България да благодарим, че "Хемус" чертае бъдещето на Северна България. Благодаря, че не само обещавате, а и изпълнявате."

Допълнителни средства ще има и за театрите, стана ясно още в началото на заседанието на правителството. На свой ред благодарности за това изказа министърът на културата Боил Банов.