Камарата на строителите в България е поискала от БСП да не настояват за проверки на качеството на магистралите, защото можело да спре финансирането по еврофондовете. Това съобщи на брифинг в парламента лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

"Да запомним днешния ден, защото той е прецедент в политическата история - едрият капитал на стачка срещу опозицията", заяви тя за протеста на строителите в София днес.

Според нея това е пример за модела на управление "Борисов" - власт и капитал да се срастват в подкрепа на статуквото. По думите й от Камарата на строителите в България (КСБ) излизали на протест срещу "разследващ журналист", визирайки всъщност червената депутатка Елена Йончева.

Днес КСБ излезе на протест срещу уронването на престижа на бранша от страна на БСП, което според тях не е основано на факти. Камарата организира 5-километрична колона от машини, която да мине по бул. "Цариградско шосе", а нейни представители посетиха парламента, за да внесат 58 хил. протестни подписа. Днес те ще се срещнат и с президента Румен Радев, и с премиера Бойко Борисов.

"Най-грозното е, че ползват работници за тази цел", каза още Нинова и се обърна към тях: "Вие не сте крепостни селяни, знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват. Имайте достойнство."

А на бизнеса обеща при евентуално идване на власт на БСП да работят свободно, стига да е качествено:

"Това ще е модел на свободна конкуренция, правила, еднакви за всички, и ще ги спазвате", заръча тя.

Темата коментира и депутатката и говорителка на БСП Елена Йончева, според която левицата иска само проверка на българските магистрали в независима европейска лаборатория, нещо, от което строителите явно ги е страх.

"За да се строят качествени пътища, трябва да минат на независима проверка как са построени тези пътища", заяви тя.