ЕС усилено се готви за „Брекзит“ без сделка.

Това става ясно от писмото покана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до държавните и правителствените ръководители на страните членки. Те ще се съберат утре за последен път тази година в Брюксел. Срещата на върха ще бъде на 13 и 14 декември.

„Намерението ни е да изслушаме оценката на британската премиерка Тереза Мей, а по-късно ще се срещнем във формат „27“, за да обсъдим въпроса и да приемем съответните заключения. Тъй като времето изтича, ще обсъдим и състоянието на подготовката за сценарий без споразумение“, пише Туск.

„Брекзит“ бе включен в дневния ред на Европейския съвет в последния момент. Това стана, след като Мей изненадващо отмени насроченото за вчера гласуване на нейния план в британския парламент.

Вчера премиерката бе в Брюксел на среща с Туск и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. И също сподели, че правителството й се готви за "Брекзит" без сделка.

„Тя дойде да обясни обстановката в нейната страна и притесненията на парламента в Лондон да потърси решение с подкрепа на институциите на ЕС“, каза днес говорителят на ЕК Маргартис Схинас.

Юнкер изслушал Мей внимателно. Комисията няма да коментира вътрешната британска политика и ставащото в нейната Консервативна партия, но Юнкер многократно е изразявал подкрепа за премиерката и ролята й в работата по много труден процес.

„Великобритания винаги ще има място в семейството на европейските народи“, допълни Схинас.