Снощното нападение срещу Коледния базар в Страсбург е терористичен акт, както сочат първите данни от разследването на френската прокуратура.

Мъжът, заподозрян като негов извършител, е викал "Аллах е велик" по време на атаката, съобщи в сряда парижкият прокурор Реми Ейц, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Тероризмът още веднъж удари нашата територия - в Страсбург", каза днес Ейц пред репортери. "Като се имат предвид мишената, начинът му на действие, профилът му и свидетелските показания на онези, които са го чули да крещи: "Аллах е велик", беше извикана полицията за борба с тероризма".

 
 

Контекстът 

 

Атентатът стана във време на изпитания за президента Еманюел Макрон, който се бори да спре едномесечни протести срещу високата издръжка на живота, които доведоха до най-големите улични безредици в Париж от студентските бунтове през 1968 г.

Въпреки призивите на правителството за "отговорност" демонстрантите, станали известни като "жълтите жилетки" потвърдиха готовността си за нови протести в събота.

Парламентарната левица обаче, в лицето на социалистите, "Непокорна Франция" и комунистите, поискаха от председателя на Националното събрание Ришар Феран да отложи насрочения за петък вот на недоверие срещу правителството.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък използва в Туитър повода от Страсбург, за да оправдае настояването си пред Конгреса за пари да бъде довършена стената по границата с Мексико.

 

Подробностите

 

Френската полиция идентифицира заподозрения като родения в Страсбург Шериф Шекат, на 29 години, който е в списъка на наблюдаваните лица от разузнавателните служби като потенциално опасен за сигурността.

Според Ейц, цитиран от АФП, заподозреният е имал общо 27 присъди в Германия, Франция и Швейцария, включително за насилие и грабеж. Властите още го издирват, но снощи са задържали в Страсбург четирима души, свързани с него.

Германия няма информация, която да сочи, че Шекат има ислямистки подбуди, каза днес говорителка на вътрешното министерство, цитирана от Ройтерс.

"От германска гледна точка нямаме информация за въпросния човек, която да сочи към ислямистки подбуди", обяви тя на редовна правителствена пресконференция.

Шекат е бил задържан в Германия през 2016 г. за взломна кражба, съобщиха днес германските власти.

Заподозреният е бил осъден на "2 години и 3 месеца затвор през 2012 г. за кражба с взлом", уточни говорител на вътрешното министерство на провинция Баден-Вюртемберг, където въпросното лице е действало, предаде Франс прес.

Осъденият излежал малко повече от година в Германия, преди да бъде експулсиран във Франция.

Според в. "Тагесшпигел" заподозреният проникнал тогава в зъболекарски кабинет в Майнц, откъдето откраднал пари и златни коронки.

Четири години по-късно нападнал аптека в Енген, близо до Боденското езеро.

Германските служби за сигурност търсят Сами Шекат, брат на Шериф Шекат, пише “Тагесшпигел”. Според германския всекидневник двамата са живеели в Страсбург, град на р. Рейн, която е гранична между Германия и Франция.

Братята са смятани за радикализирани и принадлежащи към ислямистките среди в Страсбург според неназован висш служител на сигурността, цитиран от изданието. По думите на служителя непосредственият му мотив да нападне Коледния базар в Страсбург е бил отмъщение срещу френските власти, които са го картотекирали като потенциален терорист за разлика от германските.

Разкритието, че Шекат е бил картотекиран, според Ройтерс ще повдигне въпроси за вероятни пропуски на разузнавателните служби. Той е имал досие клас “С”, т.е. представлявал е потенциален риск за сигурността. Такива досиета имат 26 000 души във Франция. Десет хиляди от тях властите смятат за радикализирани в салафистки джамии, затвори или в чужбина.

Полицаи са обискирали дома на Шекат рано във вторник и са намерили там граната. Акцията в негово отсъствие е била част от полицейско разследване на опит за убийство. В него властите са задържали за разпит петима души.

Повече от 600 служители на реда във Франция се включиха в сряда в издирването. В него участваха и германски граничари.

Френски полицаи претърсват автомобили в сряда (12 декември 2018 г.) в началото на моста над Рейн, който свързва Страсбург с германския град Кел. Снимка АП/БТА

Коледният пазар и културно-историческите обекти в Страсбург бяха затворени в сряда и властите съобщиха, че ще останат така и в четвъртък заради траура и съображения за сигурност.

Въоръжени полицаи претърсваха автомобилите на моста “Европа” над граничната река Рейн, който свързва Страсбург с Кел на германския бряг.

Полицията проверяваше пешеходците и влаковете, пристигащи в Германия от Страсбург.

"Не можем да предвидим колко дълго ще траят тези мерки", -  каза говорител на немската гранична полиция пред Ройтерс. - Не знаем къде е нападателят и искаме да му попречим да влезе в Германия."

Екип на Клуб Z и агенции