Група парламентаристи внесе в руската Дума пакет от законопроекти за глоби и административни арести за публикации в интернет за материали, които в "неприлична форма изразяват неуважение" към обществото, държавата, официалните символи на Русия или институциите, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Наказание за неуважение

Авторите на инициативата - сенаторите Андрей Клишас, Людмила Бокова и депутатът от Думата Дмитрий Вяткин - предлагат за такива дейния глоба от хиляда до пет хиляди рубли или административен арест до 15 дни.

Според записаното в законопроекта в случаи, когато в интернет са забелязани материали, които "изразяват в неприлична форма явно неуважение", главната прокуратура на Русия е длъжна да се обърне към Роскомнадзор, който да блокира източника на установеното нарушение.

Авторите предлагат и изменения в закона "За информацията", с които да се блокира достъпът до страници с материали, в които има "неуважение", както и да се допълни с още една точка членът за "дребното хулиганство" в Кодекса за административните правонарушения.

В мотивите обаче липсва уточнение какво се има предвид под неуважение към държавата и органите на властта, както и какво е потикнало парламентаристите към написването на този законопроект. В тях само е записано, че "интернет се явява обществено пространство, в което също трябва да се спазват правилата за допустимо поведение, създадени за гарантиране на обществения ред и уважението към обществото и държавните институции".

Един от първите, които реагираха на новата инициатива, беше опозиционният лидер Алексей Навални. "Това ще е любимият ми закон", написа той в туитър.

Глоби за фалшиви новини

Същата група парламентаристи в сряда внесе още един пакет от законопроекти - за глобите за разпространение в медиите и интернет "недостоверна информация във вид на достоверно съобщение", която създава заплаха за здравето на гражданите и масово нарушение на обществения ред. Измененията се предвиждат в закона за медиите и информацията.

За разпространението на такива материали ще бъдат налагани глоби в размер от три до пет хиляди рубли, на длъжностни лица - от 30 хил. до 50 хил. рубли, на юридически лица - от 400 хил. до 1 млн. рубли.

Освен това се предлага да се конфискува "предметът на административно правонарушение".

"Разпространението на фалшиви новини под формата на достоверни съобщения може да създаде реална опасност за живота и здравето на гражданите, да доведе до масови безредици, да създаде опасност за безопасността", обясни пред Интерфакс сенатор Клишас.