Италианското правителство предложи да понижи предвидения в бюджета си за 2019 г. дефицит, предаде Ройтерс. Това обяви премиерът Джузепе Конте, а от Еврокомисията съобщиха, че е постигнат значителен напредък в спора за бюджета на страната.

Конте пристигна днес в Брюксел, за да се опита да спаси Италия от дисциплинарни мерки заради свръхдефицита. Първоначално бяха обявени 2,4 на сто от БВП – цифра, която ЕК смята за твърде висока.

Под натиска на финансовите пазари Конте предложи дефицитът да бъде намален на 2,04 процента от БВП.

„В първоначалната си оценка Комисията смята предложението за значително“, каза Конте пред журналисти след срещата си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той допълни, че очаква положителен отговор от Брюксел.

„Постигнат е голям напредък“, заяви след срещата говорителка на Еврокомисията.

„ЕК сега ще направи оценка на предложенията, получени днес следобед, работата ще продължи в следващите дни“, допълни тя, но отказа да коментира дали дисциплинарната процедура може да бъде избегната.

Утре финансовият министър Джовани Триа ще продължи преговорите с ЕК в Брюксел, каза още говорителката.

Дисциплинарна процедура ще продължи натиска на пазарите върху Италия и може да доведе до финансови санкции.

Рим трябва да намали структурния си дефицит, който изключва еднократни разходи, с 0,6 на сто от БВП през следващата година. Правителството обаче смята вместо това да го увеличи.

Според финансовите правила на ЕС Комисията може да приеме намаляване на структурния дефицит само с 0,1 на сто, което представители на Съюза и експерти оценяват като еквивалент на номинален дефицит от не повече от 1,7%.

Към номиналния дефицит могат да бъдат добавени еднократни спешни разходи за инфраструктура и предотвратяване на природни бедствия в размер на 0,2 процента от БВП, без да нарушават финансовите норми.

Джузепе Конте не уточни как ще бъде намален дефицитът, но заяви, че правителството ще продаде повече държавни активи от първоначално планираните. Той изрази и увереност, че икономиката ще отбележи повисок ръст от очаквания.

Планираните по-високи разходи за пенсии и социални надбавки обаче няма да бъдат променени, уточни италианският премиер.