Бизнесменът Александър Ваклин, който подаде сигнала за подкуп срещу бившата вече кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, обяви пред бТВ, че изтекли в определени медии все още непрочетени в съда записи на разговори от СРС "отразяват случилото се през април".

Тогава бе арестът на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, както и на обвинения като посредник за подкупа бивш районен кмет Петко Дюлгеров.

Ваклин заяви, че не знае дали изтеклите СРС са автентични, но информацията в тях съвпада с това, което той самият знае от Дюлгеров.

Бизнесменът каза, че само веднъж се е срещал с Иванчева, на тази среща за пари дума не е ставало, но това била и "инструкцията" преди разговора - Ваклин знаел, че кметицата няма да споменава никакви суми, разказа самият той. По думите му на въпросния разговор се чувствал унизен:

"Ако бъде излъчена срещата ни в телевизионно предаване, ще се учудите на моите здрави нерви как останах. Тя ме попита три пъти как се казвам. Тази среща имаше за цел да ме постави в неудобно положение. Разговорът беше на един самозабравил се велможа, който се опитва да унизи човека срещу него."

Ваклин заяви, че той е потърсил посредника Петко Дюлгеров, за да се срещне с Иванчева. Строителният предприемач призна, че е отишъл в ДАНС, за да се оплаче, но междувременно е потърсил Дюлгеров заради забавените преписки за строежите му.

„Надявах се, че всички тези забавяния са плод на лоша организация и недобра работа в общината." 

„Открих Петко Дюлгеров случайно. Препоръчаха ми го като човек, който познава района, тъй като е бил кмет на „Младост”. По никакъв начин не съм се опитвал да заобиколя закона, исках да направя официална среща с кмета, за да разбера защо нещата по тази преписка се бавят вече десети месец”, категоричен беше бизнесменът.

По думите му в разговора преди срещата в общината Дюлгеров му обяснил, че като ключова дума ще се спомене, че са се разбрали и няма да има проблем, но задължително Иванчева ще поиска да се направи дарение за детска площадка.

На срещата в общината Ваклин е носил белязани 70 000 евро. „Трябваше да бъдат предадени на посредника непосредствено след срещата и той да ги предаде на кметицата. Петко Дюлгеров трябваше да дойде с мен с общината, той се отказа в таксито, докато пътувахме натам”, каза бизнесменът. 

Ваклин, който вече има издадени разрешения за строеж на две сгради в местността Камбаните на дружеството "Ваклин груп", управлявано от него, не видя връзка между това и ареста на кметицата и заместничката й.

За издадените разрешения се разбра в края на миналия месец. Това са и проектите, които е забавила районната администрация и заради които Ваклин твърди, че му е поискан подкуп, за да бъдат задвижени по-бързо.

"Не е нещо необичайно да получа разрешителните за строеж. Това няма нищо общо, че Десислава Иванчева е в ареста. Или трябва да получи 500 хил. евро, за да си получа аз сградите. Трябва да се борим с корупцията, а не да я стимулираме, като си плащаме", заяви Ваклин пред Би Ти Ви.