Предпазната мрежа, или т.нар. backstop, е само временна мярка. Тя не е желателен резултат и единствената му цел е предотвратяване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Това според „Политико“ се съдържа в проектозаключенията на Европейския съвет за „Брекзит“, които се очаква да бъдат одобрени днес в Брюксел.

Дипломатически източник потвърди новината пред Клуб Z.

Европейските лидери могат да отидат и по-далече, продължава „Политико“. Възможно е те да заявят, че целта на предпазната мрежа е да бъде временно решение, докато бъде сключено търговско споразумение. Те искат то да бъде готово до края на преходния период след „Брекзит“, което ще означава, че backstop няма да бъде задействан.

На вечерята днес лидерите на 27-те страни членки без Великобритания ще потвърдят, че ЕС подкрепя споразумението за напускане и смятат да го ратифицират.

В текста също така е записано, че „Брекзит“ не подлежи на предоговаряне.

И това е всичко, което британската премиерка Тереза Мей може да се надява да получи, смята изданието.

Възможно е също така европейските лидери да обявят, че са готови дали Обединеното кралство може да получи още някакви гаранции, стига да не противоречат на споразумението за „Брекзит“. Според „Политико“ това трябва да бъде разчетено като знак, че Тереза Мей е надеждата на ЕС за „Брекзит“ със сделка, както и за единство в редиците на Съюза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в туитър, че ще се срещне с Мей "за разговори в последния момент". Това ще стане непосредствено преди началото на днешната среща на върха на ЕС.