Беше телевизионен репортаж по обичайната схема на руската държавна телевизия. След новините от деня миналия четвъртък тв “Россия” излъчи около три минути и половина репортаж за дейността на фирмата за високи технологии “Иннопрактика”, която предизвиквала интерес сред международни предприятия. В науката Русия е в крак с времето, гласеше посланието. Показан беше апарат, измерващ мозъчните вълни.

Не би си струвало да се говори за този кратък репортаж, ако след две минути не се беше появила някоя си Катерина Тихонова. За руснаците би следвало да са познати нейният начин на говор, високото й чело и специфични скули на лицето. Явно директорката на фирмата “Иннопрактика”, която получава завидни държавни поръчки, е по-голямата дъщеря на руския президент Владимир Путин.

Тази жена никога преди не се беше появявала по телевизията. За руските медии е валидно строго табу относно семейството на Путин. И изведнъж тя се появява по руската телевизия, и то в най-гледаното време. Естествено че не беше представена като дъщеря на Путин.

В една страна, където истинската политика не се осъществява в Думата, а зад затворени врати, краткото появяване на Тихонова на тв екран оставя отворени въпроси: Защо точно сега? Това послание ли е? И ако да, какво означава то?

На мига Ютюб, блогъри и кои ли още не започнаха да спекулират с темата – дали оттук насетне руснаците все повече ще чуват за Тихонова. Твърде вероятно било тя да е престолонаследничката на Путин. След няколко години 32-годишната сега жена можела да поеме президентския пост, и то в съзвучие с конституцията. (През 2024 г. Путин няма да има право на пореден президентски мандат, ще се избира нов държавен глава - б. р.).

Предстои ли смяна на елитите

Действително се множат сигналите, че в Русия предстои смяна на елитите, при която децата на предани на Путин чиновници и технократи ще заемат най-високи държавни постове.

Новият министър на земеделието е Дмитрий Патрушев. Той е син на отколешния съратник на Путин Николай Патрушев, председател на руския Съвет по сигурността и бивш началник на мощната служба за вътрешно разузнаване ФСБ (Федерална служба за безопасност).

Означава ли това, че и относно най-високия пост в Русия Кремъл обмисля наследяването му по роднинска линия? Ако е така, 66-годишният Путин би следвало да е готов да сдаде властта и да се оттегли като президент. И то не като при рокадата през 2008 г. с Дмитрий Медведев, който стана държавен глава, а Путин премиер.

Спекулациите относно оттеглянето на Путин са толкова стари, колкото продължителна е и кариерата му в Кремъл. През април 2003 г., през третата година от президентването на Путин, известният московски политически съветник Дмитрий Белковски предрече скорошен край на режима на Путин.

Путин бил тоално отслабен, елитите загубили доверието си в него. Общият кандидат на олигарсите бил Михаил Ходорковски. Няколко месеца по-късно той беше арестуван от ФСБ, разбит беше нефтеният му концерн "Юкос", а Путин остана на власт.

През април 2007 г., малко преди Медведев да стане президент, известният критик на Кремъл Гари Каспаров беше на мнение, че в най-близко време предстоял колапс на властовите структури в Кремъл, елитите се изпокарали. Тогавашното опозиционно сдружение на Каспаров "Другата Русия" трябвало да удържи само още половин година и тогава при действително свободни избори ще има шанс да поеме властта. Единадесет години по-късно Каспаров живее в изгнание в САЩ, а Путин все още е в Кремъл.

През декември 2012 г. московският политолог и публицист Андрей Пионтковский предвеща края на "путинизма". Режимът на Путин бил пародия на Съветския съюз, отдавна останал в историята. "Митът Путин"» бил мъртъв, за което свидетелствали масовите протести при преизбирането му за президент.

Малко по-късно последва отговорът на Путин. Като реакция на протестите на Майдана в Киев през 2014 г. Путин нагази в Украйна и окупира Крим. Обикновените руснаци ликуваха, обладани от радост, че Русия си е възвърнала националното величие. С всеки изминал ден Путин все повече се превръщаше в обичан национален лидер.

Политолозите познават колкото и астролозите

За руски политически наблюдатели това не беше повод да сложат край на спекулациите си. Акцентът беше: санкциите на Запада ще принудят Русия да падне на колене, което ще е краят на режима на Путин.

През август 2015 г. основателят и първи главен редактор на всекидневника "Комерсант" Владимир Яковлев написа, че през следващите месеци в Русия предстои или опасна смяна на властта, или опустошителна социална криза с растяща улична престъпност. Какво се случи? Нищо.

Когато става дума за бъдещето на Путин, в прогнозите си политолозите познават толкова, колкото и астролозите. През 2012 г. Михаил Левин пророкува заника на Путин в близките две години.

От години властовата система на Путин се доказа като невероятно гъвкава. Външнополитически в някои западни държави могат да го смятат за низвергнат, но вътрешнополитически досега той устоя през всеки период на несигурност благодарение и на брутални агресии зад граница като войната в Грузия и Източна Украйна.

Когато сега се множат спекулациите относно смяна във властта, това няма нищо общо с лошите резултати от социологически проучвания, а с факта, че последният му президентски мандат приключва през 2024 г.

Руската конституция ограничава мандатите на два последователни. Путин веднъж преодоля пречката чрез рокадата с Дмитрий Медведев през 2008 г. Защо пък да не намери нов път, за да остане на власт? След 6 години Владимир Путин ще е на 72 години, на колкото днес е Доналд Тръмп.

Авторът е кореспондент на в. "Ди велт" в Москва.