Като го погледнеш, изглежда просто: дела за т. нар. гражданска конфискация повсеместно спират след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. А то е, че ако е отпаднала първопричината за конфискацията – прекратено е делото или човекът е оправдан, не може да искаш самата конфискация.

Примерно аз и вие имаме брак. Или поне вие така си мислите... След 10 години вие се опитвате с дело да ми вземете половината москвич на база сключения някога брак. ВКС единствено казва, че, ако нямаме брак, не можете да ми вземете москвича.

"Ама  той е абсолютен мерзавец", биха си казали половината зрители при споменаването на конкретни имена.

Казвам си го и аз. Абсолютно сигурен съм, че и след 9 септември 1944 г. са си го казвали за част от изтребените, обезимотени или заточени "кулаци". А със сигурност за някои имат основание - и тогава, и сега... 

Тези дни името флаг, легитимиращо поредния "закон за защита на държавата", стана Христо Бисеров. Дали са нагли, а? Удобен, оправдан от съда виновник с морал, по-дискусионен и от доверието в българската прокуратура.

Само че...

Не лошият ВКС е този, който не е позволил - по думите на бившия прокурор Пламен Георгиев - да си вземат не знам си колко милиона от лошите (прикачвайки името "Бисеров" към всичките им други подвизи).

Косвеният резултат от това, което казва ВКС, е: когато е отпаднала първопричината, поради  която са започнали срещу вас дело за конфискация, трябва да спре и делото.

В сряда се стигна дотам, че главният прокурор - който вечно обвинява другите в какви ли не спънки, да каже пред нахиления председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, че решението на ВКС е "въпреки закона. То не го дописва, а го изменя".

Пак да питам - дали са нагли, а?

Пропускат Цацаров и Пламен Георигиев да попитат: Кой "продаде мача", за да няма осъдителни присъди срещу Бисеров? Които - естествено - да послужат за една хубава, яка, мощна, незабравима и безпощадна гражданска конфискация на втория в ДПС...

Ето няколко въпроса, които биха могли да им хрумнат:

Колко сериозен е бил сигналът от партноьрски служби срещу бившия "ат“ първо на СДС, а после на ДПС, за да притича в една събота вечер – както казват – лично висшестоящ "дансър" със сигнала под мишца до едни сараи?

Горното е слух, но по-скоро звучи вероятно, след като в неделя ДПС излезе с безпрецедентно съобщение, че Бисеров напуска всички постове – в парламента и изобщо.

Какво стана с този сигнал?

Май не ВКС, а прокуратурата го разцепи на две – истински "тежкото" обвинение за пране на пари (афиширано първо, че е срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков). И после го прекрати...

Остана дело по 3 члена. Според окончателно влязла в сила присъда: държавното обвинение не е събрало необходимите доказателства, че той не е платил данъци в особено големи размери (19 хил. лв.), защото всичко, което прилага, са едни СУИФТ съобщения за движение по сметки, които не са доказателство. Те дори не водят на категоричния извод кой е титуляр на сметките - дали е подсъдимият. Това бе предшествано от цирка с швейцарските власти, пред които уж не си уточнихме две поредни питания и така... тюх, да му се не види - тия злодеи не разкрили банковата тайна на Бисеров.

По другите две обвинения – че не е декларирал сделки с валутни ценности и не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лева по сметки в Швейцария, съдът се произнесе, че са изобщо несъставомерни. Т.е. не са престъпления.

Забележително е, че пред върховната инстанция дори прокуратурата протестира оправдателната присъда само в частта за данъчните престъпления.

Разбирате ли: от четири претендирани противоправни деяния, първо едното - най-тежкото - го отделяш и прекратяваш. После от останалите три за две казваш на съда: "Ами ние сме тука пред вас, ама не знаем защо, след като сме доволни от оправдаването на по-долната инстанция."

Делото бе от "портфолиото" на прокурор Боряна Бецова. През февруари 2015 г. френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан написва онова: "Боряна Бецова каква ябълка е?"

Прави впечатление, че от гигантската структура на Софийската градска прокуратура все на нея се падат сигналът срещу "Протестна мрежа", безрезултатните разследвания срещу Делян Пеевски и срещу Христо Данов от несъстоялото се Министерство на инвестиционното проектиране и пр. Шанс, както биха казали младите... Системата за случайно разпределение на преписките в ПРБ никой не я е виждал - бихме допълнили ние.

Цацаров - ако може така да се каже - се хвърля като лъв при всяко споменаване на нещо за професионалното реноме и възможности на Бецова. Той твърдеше (тогава още говореше със съдебните репортери), че тя е прокурор, "който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения". И че е "добър прокурор", като дори веднъж по време на заседание на ВСС - когато Христо Иванов я предлагаше за дисциплинарно производство, Цацаров каза, че е толкова емоционален, защото всичко това й се случва, докато "тя защитава обществения интерес в зала по делото "Христо Бисеров".

Е, защити го - няма що... Така и не научихме за другите грандиозни успехи на Бецова в т. нар. специализирано звено "Антикорупция", където си подписва ведомостта за заплата.

А за това дали има симбиоза и престъпно срастване, може да се съди по факта, че пеевската дезинформационна кочина затанцува кан-кан, когато изтече мандатът на Дьо Кабан и го пратиха в Буркина Фасо - все едно им се е случило някакво огромно лично щастие.

Между другото Дьо Кабан казваше:

"Един режим не съществува без служители, кадри, ръководители, които да налагат и да изпълняват дейности. Няма ли престъпления, няма и престъпници, няма и отговорност, която да бъде търсена и която да бъде намирана." 

Но това е отклонение...

Може би Пламен Георгиев по-скоро трябва да пита "своите" в прокуратурата – същите, с които заедно се къпят във възторг и ерупции на одиозност от свинарника, наречен у нас медийна среда. И да се попита вече себе си - дали той може да бъде част от решението, или по-скоро е част от проблема.

Ще кажете: ама нали и гражданската конфискация накрая минава през съд. Минава... Но ключовата думичка е "накрая". Колко са стопанските субекти, които могат да функционират нормално, ако години наред им запечаташ активите, докато се мърлявят споменатите горе процеси? Например - запечатаният хотел на Ветко Арабаджиев и откараните му от усмихнати полицейски шофьорчета лимузини - просто е имал И фирма за шатъли и отдаване под наем на луксозни лимузини човекът... Не че го защитавам.

Преди ден гражданската конфискация получи сериозно пиар рамо – от главния прокурор на крака в Народното събрание, правосъдния министър на крака в Народното събрание, вътрешния министър на крака в Народното събрание... В парламента не дойде Лозан Панов - не знам дали не е "сложил бутонките" вече.

Правя може би важното уточнение, че заради битието ми на обикновен писач на заплата нямам нищо, което би могло да представлява апетит за Пеев... пардон - за института на гражданската конфискация или както там го обличат техните кукловоди. Т.е. личният ми "страх" е никакъв. Освен този: какво ще обясняваме на внуците - защо сме допуснали да я докарат дотам.

Не, целта не е Бисеров. Целта не е справедливостта изобщо. Или по-скоро тя е целта, но в смисъл на мишена. А и без това нямаме в излишък от нея.

Ще върнат часовника на времето, ще вземат всичко, което все още не е тяхно, ще изкъртят с дебелите си пръстчета няколкото тухли свобода и демокрация, които успяхме макар и нескопосано да съзидаме.

А нас ще ни... Стига да им позволим.