Прокуратурата ще има право да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан. Това е записано в промените в Наказателния кодекс, гласувани окончателно днес от парламента. Към момента уведомяването на семейството и работодателя на задържания трябва да става незабавно.

Отлагането ще става в случаите, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемане на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. То ще се прилага в зависимост от особените обстоятелства на всеки конкретен случай, а не от вида или тежестта на самото престъпление. Решението ще се взема от прокурора на досъдебното производство, който трябва да се произнесе с мотивирано постановление. Постановлението ще може да се обжалва в съда.

Депутатът от БСП Тодор Байчев заяви, че тези текстове са "правен терор и произвол" и с тях може да се оказва "натиск върху задържаните лица". Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче възрази, че мярката за неуведомяване засяга само конкретно лице, което е свързано с престъплението или по един или друг начин може да възпрепятства наказателното преследване или сериозно да затрудни наказателното производство.

"Смятам, че след продължителен дебат възприехме един умерен подход по отношение на тази мярка и сме представили един оптимален текст", каза Кирилов.

Според останалите промени проникването в чужд автомобил без съгласието на собственика ще се наказва с лишаване от свобода до три години. Отпадна възможността за налагане на алтернативното наказание  глоба до 3000 лв.

Нелегалното производство на акцизни стоки вече ще се смята за престъпление. Който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без разрешително, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв., както и с лишаване от права. А който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия, се наказва с лишаване от свобода до три години.

С промените се създава регистър на лицата, които извършват внос на машини за производство на тютюневи изделия, който ще бъде към икономическото министерство.