Технологична компания, която може да спечели договор с Пентагона за съхраняване на данните, има връзка с фирма, свързана с руски олигарх, съобщи Би Би Си.

Връзката може да изглежда далечна, но като се имат предвид плановете на Пентагона - да съхранява на "облака" секретна военна информация, сред която и кодове за ядрените оръжия на САЩ, притесненията са основателни.

Проектът JEDI

Не става дума за джедаите от "Междузвездни войни", а за една от най-амбициозните програми за модернизация на Пентагона.

В момeнта голяма част от данните на американската отбрана са умишлено разпилени в няколко големи центъра за данни и множество малки. 

Проектът Joint Enteriprise Defence Infrastructure (предприятие за съвместна инфраструктура за отбрана) има за цел да събере всичката тази информация в "облак" от разпилени по света сървъри, които са свързани в Интернет и могат да бъдат достъпни от всяка точка. Това би улеснило много работата на Пентагона и би гарантирало бърз достъп за всички, особено войници на фронтовата линия.

Договорът е за 10 години и до момента огромни компании като Microsoft, Oracle и IBM са се включили в търга за него. Вчера Oraclе обяви процедурата за нечестна и заяви, че ще съди американската отбрана.

Според някои специалисти трябва бърза модернизация на информационните масиви на Пентагона, или САЩ могат да загубят "една бъдеща война". Според други обаче, лесно достъпни данни за американските войници може да означава и лесен пробив до секретна информация.

Руската връзка

Друг участник в търга за JEDI е Amazon Web Services (AWS) - дъщерна компания на онлайн магазина, лидер именно в облачните услуги.

Според запознати компанията е сред участниците с най-добри шансове.

AWS обаче работи съвместно с C5, група за кибер-инвестиции. Тя пък е свързана с руския олигарх Виктор Векселберг, близък на Путин и един от бизнесмените в черния списък на САЩ.

Всички кандидатури за търга са затворени като строго секретни и Пентагонът отказва да даде каквато и да е информация.

Но според някои търгът е написан така, че да бъде спечелен от една конкретна компания. Но за разлика от България, където така се купуват автомобили за властта, в американския случай става дума за дигиталния сейф, в който ще се пазят кодовете за активиране на атомните бомби в арсенала на САЩ.