„Просто съм изумен от тези хора“, заяви премиерът Бойко Борисов днес, като явно имаше предвид британското ръководство.

Борисов пристигна в Брюксел за участие в последния за годината Европейски съвет. Главна тема ще бъде „Брекзит“, който бе включен в последния момент в дневния ред.

Министър-председателят отговори на въпрос на Клуб Z какви са очакванията за т. нар. предпазна мрежа за границата между Ирландия и Северна Ирландия, известна като backstop. Темата е част от проектодокумент за "Брекзит", който се очаква да бъде разгледан днес.

Европейските лидери постигнаха споразумение за него на предишния извънреден съвет на 25 ноември. Британската премиерка Тереза Мей обаче отложи гласуването в парламента в Лондон в опита си да получи още гаранции от ЕС.

„Само преди седмица (в действителност преди 18 дни – б.р.) прелетяхме цяла Европа 28 лидери. Извънреден съвет правихме. Подписахме го с британското правителство, с компромис, с всичко. И днес ми задавате същия въпрос като преди една неделя. Що бихме път миналата неделя? Що?“, попита на свой ред Борисов.

Той споделил това на среща с европейските лидери, членове на Европейската народна партия (ЕНП) и с първия зам.-преседател на Еврокомисията Франс Тимерманс.

„Ще пледирам отново и единствено за уникалност в договора за британските и европейските служби, защото те са сред най-добрите света“, каза още българският премиер.

Според него това е особено важно предвид атентатите и други престъпления. Именно така Бойко Борисов отговорил на въпросите защо България не е подкрепила Пакта за миграция на ООН, приет в Маракеш.

Днес на срещата на ЕНП е имало минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Страсбург отпреди два дни.

Журналистите припомниха на премиера, че атентаторът от Страсбург не е имигрант, а трето поколение французин.

„Те един ден стават и трето поколение. Страхът на българите не е от сега, когато някой идва да работи у нас. Той идва впоследствие. В момента не би трябвало да имаме инстинкт да говорим по тази тема. Защото европейските граждани работят цяла година, за да имат такъв БВП, такава производителност. Сега в най-светлите празници излезли със семействата си, направили си красиви коледни базари – и някой с автомат да ги очисти.  И ние да говорим как да се грижим за всички тези хора. Нелепо е в този момент – това им отговарям“, каза Борисов.