Българските летища са доказано шенгенски.

Това е споделил премиерът Бойко Борисов днес в Брюксел на среща с първия зам.-председател на Еврокомсията Франс Тимерманс. Борисов участва в последния за годината Европейски съвет.

„За сухопътната граница страхът на някои европейски държави е, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, както примерно нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат. Шенген по земя вече няма, навсякъде вече има граници“, каза Борисов пред български журналисти.

Европарламентът прие вчера с огромно мнозинство петата поред резолюция, призоваваща България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство. Депутатите одобриха доклада на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Последната дума обаче има Съветът на ЕС, а там все още не могат да постигнат единодушие по въпроса.

Станало е дума и за борбата на българските власти с контрабандата на оръжие, както и за действията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Борисов получил похвали за българските служби, че сами са установили и задържали съответните служители във връзка с издаването на незаконни паспорти. Премиерът добави, че е разговарял по този въпрос с германската канцлерка Ангела Меркел, от която също е получил само похвали. Той припомни, че и Германия е арестувала своята шефка на миграцията.

Борисов благодарил на Тимерманс за добрия доклад за България по изпълнението на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Еврокомисарят насърчил премиера ни да продължи работата по останалите изисквания за прекратяване на МСП.

Двамата обсъдили и дейността на КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, както и наказателното преследване на уличените в незаконна дейност. Борисов увери, че скоро ще бъдат приети законовите поправки, които удовлетворяват Брюксел.