ЕС единодушно реши да удължи санкциите срещу Русия, обяви тази вечер председателятна Европейския съвет Доналд Туск.

Причината е липсата на напредък в прилагането на Минските споразумения.

 

 

Европейският съвет също така призова Москва да освободи незабавно всички задържани украински моряци, да върне пленените украински кораби и да поволи безпрепятствено преминаване през Керченския проток.

Сансциите се удължават за шест месеца. Такъв е периодътна продължаването на срока им след тяхното налагане през юли 2014 г.

Всичко това се случи в първия ден от последната за годината среща на върха на ЕС в Брюксел. Според дипломатически източници европейските лидери ще предложат помощ за украинските региони, засегнати от кризата в Азовско море.

На срещата е поканен и украинският президент Петро Порошенко. На среща със зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис той предложи да бъде отнето разрешението за достъп на руски кораби до пристанищата на ЕС, САЩ или на членовете на коалицията.

„В тази ситуация това би било просто реакция на безотговорните действия на Русия да блокира Азовско море и да го превърне във вътрешно езеро, което ние не допускаме“, каза Порошенко в Брюксел.

Порошенко се здрависва с дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини и с Доналд Туск.

 

„Русия се опитва да спре свободния достъп до Керченския пролив и защо при това положение тя да използва Босфора?“, попита риторично украинският президент.

НАТО дава 40 милиона евро на Киев

Преди това Порошенко посети централата на НАТО в Брюксел и се срещна с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

„40 милиона евро ще бъдат внесени в тръстовия фонд „НАТО-Украйна“, обяви Столнтенберг на съвместна пресконференция.

Парите са обещани от съюзниците. Фондът вече помага на бившата съветска република да подобри своето военно командване, контрол и комуникации. До края на годината алиансът ще осигури на Киев оборудване, което да гарантира сигурността на комуникациите на въоръжените му сили.

Порошенко предоставил на Столтенберг списък с агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), участвали в задържането на украинските бойни кораби и моряци на входа на Азовско море, както и имената на съд и и прокурори, които искат военнослужещите на Киев да бъдат осъдени.