Споразумението за "Брекзит" не подлежи на предоговаряне.

Това се казва в приетите днес заключения на Европейския съвет на последната за годината среща на върха на ЕС. Тя се провежда в Брюксел. Там бе и британската премиерка Тереза Мей, която искаше да получи повече гаранции за страната си.

Лидерите на ЕС потвърждават заключенията от извънредната среща на 25 ноември и приетата политическа декларация.

От тях става ясно, че ЕС се готви за всякакви варианти за "Брекзит", включително за излизане на Великобритания от ЕС без сделка (виж точка 5).

Приетите днес заключения гласят следното:

♦ 1. Европейският съвет потвърждава заключенията си от 25 ноември 2018 г., в които подкрепи споразумението за напускане и одобри политическата декларация. Съюзът се придържа към това споразумение и смята да процедира с ратификацията му. То не е предмет на предоговаряне.

♦ 2. Европейският съвет потвърждава, че желае да установи възможно най-тясно партньорство с Великобритания в бъдеще. Той е готов да пристъпи към подготовка веднага след подписването на споразумението, за да гарантира, че преговорите могат да започнат възможно най-бързо след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

♦ 3. Европейският съвет изтъква, че предпазната мрежа (т. нар. backstop – б.р.) има за цел избягването на твърда граница на остров Ирландия и да гарантира целостта на единния пазар. Съюзът има твърдото намерение да работи бързо за последващо споразумение, което до 31 декември 2021 г. да изработи алтернативни варианти, за да не бъде задействана тази мрежа.

♦ 4. Европейският съвет също така изтъква, че ако въпреки това предпазната мрежа бъде задействана, тя ще бъде приложена временно, докато бъде заменена от последващо споразумение, което гарантира, че твърда граница ще бъде избегната. В такъв случай Съюзът ще положи най-големи усилия, за да договори експедитивно последващо споразумение, което да замени предпазната мрежа, и ще очаква същото от Великобритания, за да бъде тази мярка приложена само толкова време, колкото е необходимо.

♦ 5. Европейският съвет призовава да се засили работата по подготовката за всички възможни последици от напускането на ЕС от страна на Великобритания, като се вземат предвид всички възможни резултати. 

Но пресконференцията след приемането на заключенията, дадена след полунощ местно време (след 1 часа сутринта българско време) председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви:

„Когато става дума за бъдещите ни отношения, нашите британски приятели трябва да кажат какво искат те вместо да ни казват какво искаме ние. А ние бихме искали в рамките на няколко седмици те да ни уведомят какво очакват.“

След това похвали британската премиерка:

„Госпожа Мей проведе доблестна и смела битка, но резултатите ги няма. А ние искаме мирни отношения за годините пред нас. Но най-вече бихме искали Обединеното кралство дори да не си помисля, че може да се предоговаря каквото и да било.“

Той предупреди британските депутати, че имат няксолко седмици да оправдаят очакванията на Европа, тъй като на моменти дебатът е мъглив и неясен.

А на 19 декември Еврокомисията ще публикува цялата информация за подготовка за „Брекзит“ без сделка.

„Готови сме за това“, каза Юнкер.

Той бе попитан дали след 2021 г., когато приключи преходният период след „Брекзит“, ще бъдат въведени визи между ЕС и Великобритания. Председателят на Еврокомисията отговори, че това е въпрос на бъдещите отношения. Юнкер би искал преговорите за тях да започнат веднага след одобряването на „Брекзит“ от страна на британския парламент.