Репресии в Русия срещу музиканти, властта ненавижда рапа, забрана за концерти в провинцията и арести на хора на изкуството. На тази тема посвещава публикацията си в берлинския в. “Тагесшпигел” Юта Зомербауер.

Млад мъж със слънчеви очила и фланелка на "Гучи" подскача пред горящ американски небостъргач. Танцува с Доналд Тръмп и Барак Обама, възсяда огромна мечка и язди. Звучи монотонна мелония с рефрен “Плюя на  Запада”.
Младият мъж се казва Фейс и е руска поп звезда. Публикуваният му в началото на 2018 г. в ютюб клип е споделен над 13 милиона пъти. Антизападно ли е настроен? Или пък 21-годишният музикант се присмива на възхваления руски патриотизъм? Посланието не е еднозначно.

Провалено споразумение с Кремъл

Въодушевени бяха не само младите почитатели на Фейс, клипът привлече вниманието и на Кремъл. Беше малко преди преизбирането през март т. г. на Путин за президент, търсеше се реклама от типа Guerilla Style. Пиари на Кремъл предложиха на Фейс да промени клипа, като Путин възседне руската мечка. Обещаха му хонорар в размер на един милион рубли, което прави 13 000 евро.

"Не искам да оспорвам поста на президента, но в моя клип аз яздя мечката", казва за вестника ни Фейс.

В Русия рапът е младежка култура на живо и печеливш бизнес. Рапърът Тимати се числи към висшето съсловие, притежава модна марка и верига за бургери. Близки до властта звезди се изявяват по време на тържества в Кремъл. Но има и музиканти, които не допускат да ги купуват. Към тях се числи и Фейс:

"Никога не бях си и помислял докъде може да стигне политическата пропаганда."

В последния си албум тематизира инструментализирането и му се опълчва:

"Аз съм свободен човек и принадлежа единствено на себе си."

Ще се превърне ли рапът в политика?

От няколко седмици руският рап е подложен не само на натиск, налице са дори репресии срещу неговите поклонници. Концертите на редица музиканти бяха забранени. В много градове беше забранено шоуто на произхождащия от далечен Сибир рапър Дмитрий Кузнецов, известен като Хъски. Той отговори с музикална проява върху паркиран автомобил в южния руски град Краснодар, заобиколен от фенове. 25-годишният музикант беше арестуван и го осъдиха на арест. Но благодарение на случилото се Хъски стана още по-популярен сред феновете си.

Моралната заплаха за младежта се превърна в тема на деня. Защитници на деца настояват за повече грижи за младото поколение. Дори на конгреса си кремълската партия "Единна Русия" дебатира опасностите от рапа.

"Администрацията не знае какво да прави. Събират се хиляди хора. Защо? Какво е посланието им? Всичко това всява страх. Ще се превърне ли рапът в политика? Рапърът Oxxxymiron ли ще е следващият президент?", описва реакцията на държавата Иван Дрьомин, каквото е истинското име на рапъра Фейс. Когато е на сцената, той ругае почти без задръжки.

В лични разговори Иван Дрьомин е сдържан млад мъж. Седнал е в московско кафене, поръчва си плодов чай, супа от леща, десерт и изрича:

"Не съм прегладнял, но е обедно време."

Посяга обаче към храната едва когато интервюто ни е приключило.

Бягство вместо отговор

Много от хората на изкуството не изразяват пряко критика към режима. Повечето не искат да имат нещо общо с политиката.  Но пък провокиращо  назовават социални проблеми като бедност, злоупотреба с наркотици и произвол на службите. Използват и вулгарен език. Привърженици са на естетика, която е в конфликт с консервативния ценностен канон. В клип на електронната група Icepeak двойка похапва сурово месо на Червения площад. От устата им потича кръв. Креслив глас пее:

"В Русия вече няма смърт."

Какъв мрачен сарказъм по отношение на страната!

Фейс не вижда собственото си бъдеще в Русия. Възнамерявал скоро да емигрира в Холандия. В родината му човек не можел да е свободен.

"Робство в различни форми", била историческата константа на Русия.

И Путин бил само огледало на народа, който му позволява да господства, е мнението на Фейс.

В чужбина той може би ще се сблъска с проблем: "Може и да ми доскучае."