Федерални прокурори разследват дали комитетът по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп не е похарчил нецелесъобразно част от набраните за тази цел средства, пише в. "Уолстрийт джърнал", цитиран от Ройтерс.

Разследването на прокуратурата на Манхатън проверява дали някои от дарителите на комитета са дали пари в замяна на политически отстъпки, влияние при назначения в администрацията или достъп до новата администрация, пише вестникът, позовавайки се на информирани източници.

Това разследване може да се окаже поредната юридическа заплаха за Тръмп и администрацията му, които вече са разследвани за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия, плащания на жени да не разкриват свои интимни афери с президента и някои разходи на фондацията на Тръмп.

Разследването на комитета по встъпването в длъжност на Тръмп е тръгнало от документи, иззети при разследването на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен. В сряда Коен бе осъден на три години затвор за редица престъпления, включително организиране на плащанията в замяна на мълчание в нарушение на законите за финансиране на предизборни кампании.

Джаред и Иванка.

Назначаването на зетя и съветник на президента Тръмп Джаред Къшнър за началник на канцеларията на Белия дом е вариант, който в момента се обмисля, съобщиха американски медии, цитирани от Франс прес.

Позовавайки се на неназован високопоставен представител на Републиканската партия, близък до изпълнителната власт, сайтът "Хъфингтън пост" пише, че 37-годишният Къшнър се е срещнал с президента в сряда за обсъждане на този пост. Тази информация бе публикувана и от телевизия Си Би Ес нюз.

Според сайта, който уточнява, че е получил потвърждение от други два пожелали анонимност източника, съпругът на дъщерята на Тръмп Иванка увещава тъста си да го назначи за началник на канцеларията му, като изтъква "работата си по реформата на наказателното правораздаване и самообявената си способност да работи с демократите".

"Не ми е известно да е обсъждан за този пост, но мисля, че всички тук бихме признали, че той ще се справи чудесно във всяка роля, която президентът избере да му даде", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Вчера Доналд Тръмп съобщи, че обмисля петима възможни кандидати за поста. Според някои източници фаворит е бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, отбелязва БТА.