Едва около 2 процента от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат, цитирани от БТА, за нагласите на европейците да вземат превантивни мерки срещу коварните грипни заболявания през въпросния период. Средният показател на европейците в тази възрастова категория, които са взели предпазни мерки срещу грипа, е бил 43 на сто. Само за първите шест месеца на тази година у нас са се ваксинирали срещу грип едва около 1000 души.

В анализа се отчита също, че страната ни е регистрирала в същото време най-висок дял на лицата, лекувани от респираторни заболявания през 2016 г. - близо 3000 на 100 хиляди души население, при най-ниски показатели за Португалия и Гърция - по около 500 случая на 100 хиляди души.

Пак според данните на Евростат у нас през 2016 г. от болести на дихателната система са починали близо 4500 души, което е около 4 на сто от общата смъртност в страната (107 хиляди души).

Най-висок дял починали възрастни хора у нас вследствие на дихателни заболявания са били именно хората на възраст 65 плюс - 244 души на 100 хиляди души население. За хората под 65-годишна възраст данните са в пъти по-малко - 16 починали от болести на дихателната система на 100 хиляди души население.

Според последни актуални данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) тенденцията българите да не се ваксинират срещу грип върви изцяло в негативен план - само за първите шест месеца на тази година у нас са се ваксинирали срещу грип едва около 1000 души. Ако се приеме, че тази тенденция ще се запази до края на годината, то броят на ваксиниралите се българи срещу грип би паднал до 0,02 процента, което е изключително негативно явление.

Най-много възрастни европейци над 65 години, които са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., са отчетени във Великобритания - 70 процента, показват данните от анализа на Евростат. Следват: Холандия - 68 на сто, Италия и Германия - 60 на сто, Белгия, Испания и Ирландия - 58 на сто, и др. 

Най-нисък дял на хората, които са взели предпазни мерки срещу грипа с ваксини, е регистриран в България - 2 процента, Латвия, Естония и Гърция - по около 4 процента, и др.
При съседите ни ситуацията с ваксините срещу грип при възрастните е следната: в Македония - 6 процента, в Турция - 7 процента, в Румъния - 8 процента, и в Сърбия - 11 процента от хората над 65 години са се ваксинирали срещу грип.

Само в ЕС през 2016 г. от болести на дихателната система са починали повече от 440 хиляди души, което е около 8 на сто от общата смъртност в държавите членки. 
Възрастните хора над 65-годишна възраст, които са починали от заболявания на дихателната система, са били малко над 400 души на 100 хиляди души население в ЕС, отчита Евростат.

Повечето хора, които умират от грип, са били на 65 и повече години и са били изправени пред усложнения въз основа на хронични заболявания като сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. По време на епидемията от грип може да има значителни разходи за националните здравни услуги, които са свързани както с грижите за болните и за бизнеса като цяло, така и със загубено производство в резултат на изтеклото време, отчита Евростат.

Според данните на европейската статистика само през 2016 г. в целия ЕС са били регистрирани близо 50 милиона броя дни, прекарани в болнични вследствие на респираторни заболявания на дихателната система. Най-голям е бил броят на регистрираните болнични по този показател в Германия - около 20 на сто от общия брой болнични за ЕС, отчита Евростат.