Отпадането на "Милан" в груповата фаза на Лига Европа е голямата вест преди фазата на елиминациите, която започва догодина. Това стана по особено драматичен начин. Едва ли е утеха за някогашния гранд, че не е единствен, още ред големи имена не успяха да стигнат до 1/16-финалите. Така вторият по сила евротурнир потвърди реномето си на по-равностоен и непредсказуем.

"Лудогорец" също приключи участието си, като зае четвъртото място в гр. А. Това е най-слабото представяне за "орлите" в Лига Европа.

Започваме с "Милан", който бе считан за фаворит в гр. F, в компанията на "Бетис" (Севиля), "Олимпиакос" и "Дюделанж" (Люксембург). Снощи италианският колос отстъпи с 1:3 в адска атмосфера пред "Олимпиакос" в Пирея. Гръцкият тим гонеше победа с два гола разлика. И я постигна, като по този начин показателите на двата тима се изравниха - по 10 т. и разменени победи с 3:1. "Олимпиакос" обаче има по-добра голова разлика - 11:6 срещу 12:9.

Развръзката настъпи за 21 минути след 60-ата. Папа Абу Сисе откри в 60-ата, а Кристиан Сапата удвои в 70-ата с автогол. След около 120 секунди той се реабилитира и намали. В 80-ата обаче реферът отсъди дузпа за нарушение на вратаря на "Милан" срещу нападател при корнер и Костас Фортунис реализира за 3:1.

Така треньорът на "Милан" Дженаро Гатузо отново е "на дузпата", тъй като отборът му върви лошо и в "калчото".

От гр. В напред продължават "Залцбург" и "Селтик", а германският РБ "Лайпциг" се сбогува с евровечерите, както и "Розенборг".

В гр. С - една от най-интересните, считаните за по-силни "Бордо" и "Копенхаген" напускат надпреварата, а първите две места са за "Зенит" (Санкт Петерберг) и "Славия" (Прага). Датският тим елиминира ЦСКА-София, но разочарова в групата, където записа победа, две равенства и три поражения.

Доста вълнуващо се разви надпреварата и в гр. D. № 1 стана "Динамо" (Загреб), съставен предимно от хървати и неколцина босненци. Втори е "Фенербахче". "Спартак" (Търнава), воден от треньора на ЦСКА-София Нестор ел Маестро през миналия сезон, се представи достойно и стана трети. Най-титулуваният белгийски тим "Андерлехт" е четвърти - без победа.

В гр. Е "Арсенал" и "Спортинг" (Лисабон) нямаха никакви проблеми срещу "Ворскла" (Полтава) и "Карабах".

В гр. F освен "Милан" имаше и българско участие в сензацията на турнира - "Дюделанж" (Люксембург). Исторческото първо участие на тим от малката страна в групова фаза снощи бе увенчано с точка, постигната при 0:0 срещу победителя "Бетис". Едисон Йорданов, който има български паспорт и е роден в Германия, игра цял мач.

В група G на плейофи отиват "Виляреал" и "Рапид" (Виена), а "Рейнджърс" и "Спартак" (Москва) с Ивелин Попов са аут. И това не беше според очакванията, особено за руския тим.

В Н бившият европейски шампион "Олимпик" (Марсилия) се предаде отрано, като приключва само с 1 точка, изпреварен от "Айнтрахт", "Лацио" и кипърския "Аполон" (в този ред).

Белгийският "Генк" и "Малмьо" спечелиха надпреварата в I, а "Бешикташ" и шведският дебютант "Сарпсборг" са трети и четвърти. 

В гр. J няма изненади - "Севиля" и "Краснодар" чакат жребия, за сметка на "Стандарт" (Лиеж) и "Беледиеспор", който снощи взе единствената си точка срещу белгийците и така им попречи да заемат второто място.

В гр. К битката протече по сценарий - "Динамо" (Киев) и "Рен" надделяха над казахстанския "Астана" и чешкия "Яблонец". 

В L унгарският "МОЛ Види", който елиминира "Лудогорец" в Шампионската лига, зае третото място, четвъртото е за ПАОК, а първи и втори очаквано са "Челси" и "БАТЕ Борисов".

За жребия в понеделник се присъединяват осем отбора от Шампионската лига (третите в квартетите). В урната на победителите в групите на Лига Европа отиват четири тима с по-добри показатели - “Наполи”, “Валенсия”, “Интер” (Милано) и “Бенфика”. Сред непоставените попадат “Виктория” (Пилзен), “Брюж” (Белгия), “Шахтьор” (Донецк) и “Галатасарай”.

Ще бъдат разминати отбори от една страна, както и такива, които са били в една четворка. Поставените ще са домакини на реваншите. Мачовете са на 14 и 21 февруари.

Вижте 32-та отбора

Поставени:

“Наполи”, “Валенсия”, “Интер” (Милано), “Бенфика”; “Байер” (Леверкузен), “Залцбург” (Австрия), “Зенит” (Санкт Петербург), “Динамо” (Загреб), “Арсенал” (Лондон), “Бетис” (Севиля), “Виляреал” (Испания), “Айнтрахт” (Франкфурт), “Генк” (Белгия), “Севиля”, “Динамо” (Киев), “Челси”;

Непоставени:

“Виктория” (Пилзен), “Брюж” (Белгия), “Шахтьор” (Донецк), “Галатасарай”; “Цюрих”, “Селтик”, “Славия” (Прага), “Фенербахче”, “Спортинг” (Лисабон), “Олимпиакос” (Атина), “Рапид” (Виена), “Лацио”, “Малмьо” (Швеция), “Краснодар” (Русия), “Рен” (Франция), “БАТЕ Борисов” (Беларус).